Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cursusdata coach Gezonde Kinderopvang

Nog geen coach Gezonde Kinderopvang binnen de organisatie? Doe mee aan de tweedaagse train-de-trainercursus tot coach Gezonde Kinderopvang. Deelname aan de training is kosteloos.
AdobeStock

Elke kinderopvangorganisatie kan één pedagogisch medewerker laten bijscholen tot coach Gezonde Kinderopvang. Inmiddels werken al 500 van de 3.000 kinderopvangorganisaties met een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang. Dat laat duidelijk zien dat de branche zelf aandacht voor gezonde leefstijl prioriteit geeft, stelt RIVM. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen (0-12 jaar) samen met ouders een gezonde start te geven.

500e organisatie

Kinderopvang ‘t Hummelhuis in Heerde was de 500e organisatie met een coach Gezonde Kinderopvang. Margien van Rooij van het landelijk programma Gezonde Kinderopvang kwam langs om deze mijlpaal met de kinderopvangorganisatie te vieren. Lees meer

Aanspreekpunt gezonde leefstijl

De coach is het aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen de organisatie en schoolt zijn of haar collega’s hierin. In de train-de-trainer leer je werken volgens de aanpak van Gezonde Kinderopvang, oefen je trainings- en communicatievaardigheden en doe je actief kennis op over leefstijl.

Deelname

Deelname is gratis, maar de organisatie moet wel tijd vrijmaken om een medewerker de train-de-trainer te laten volgen en vervolgens de gelegenheid geven om aan de slag te gaan met het scholen van andere collega’s en op een structurele manier te werken aan gezonde leefstijl.

Vereisten voor deelname

Om mee te doen aan de cursus moeten deelnemers voldoen aan de volgende eisen:

  • Diploma op minimaal MBO4-niveau
  • Aantoonbare ervaring met het zelfstandig uitvoeren van trainingen – scholingen (aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang)
  • Interactief groepen kunnen trainen
  • Processen kunnen begeleiden (oog hebben voor het veranderingsproces in de praktijk, het proces in de groep en het proces van het individu, en daar goed op kunnen inspelen)
  • Feedback kunnen geven vanuit een positieve benadering
  • Aantoonbare ervaring met coaching en werkbegeleiding (van pedagogisch medewerkers)

Daarnaast gelden enkele algemene voorwaarden voor deelname, net als competenties waarover deelnemers moeten beschikken. Bekijk de algemene voorwaarden voor deelname >>

Gezonde Kinderopvang

Het programma Gezonde Kinderopvang ondersteunt kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Deze aanpak sluit aan bij de Gezonde School-aanpak. Voor kinderen is er zo een doorgaande leerlijn rondom gezond opgroeien. Vanaf 2017 lieten al 714 kinderopvangprofessionals zich opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Dat alle kinderopvangorganisaties in Nederland een coach Gezonde Kinderopvang hebben is een van de ambities van het landelijke programma. Verschillende coaches promoten het programma als ambassadeur. Lees daar meer over >>

Initiatiefnemers Gezonde Kinderopvang

Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, met ondersteuning van branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het RIVM en Voedingscentrum.

Meer weten over de train-de-trainer, aanmelden en cursusdata? Klik dan hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.