Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe branchevereniging kinderopvang

Marianne Velsink
Een groep maatschappelijke kinderopvangorganisaties is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het oprichten van een nieuwe brancheorganisatie voor de kinderopvang: de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).
Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.jpg
Om de doelstelluing van BMK te bereiken zijn wijzigingen in het stelsel van wet- en regelgeving nodig. - Foto: iStock

De boodschap van BMK richting ouders, landelijke politiek, gemeenten, werknemersorganisaties, wetenschap en onderwijs-, zorg- en welzijnsorganisaties is dat de branche draait om kwaliteit. In een brochure waarin BMK kinderopvangorganisaties oproept zich aan te sluiten, staat dat het stelsel van kinderopvang rondom kwaliteit ingericht moet worden en dat de prijs niet langer meer het leidende principe is. Rendementen zouden dan ook ten goede moeten komen aan duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang.

Wijziging wetgeving

Om dit te bereiken zijn volgens BMK wijzigingen in het stelsel van wet- en regelgeving nodig. ‘Op deze wijze zetten wij de maatschappelijke opdracht van de kinderopvang centraal en kunnen we bouwen aan een vanzelfsprekend maatschappelijk vertrouwen in de kinderopvang’, aldus de brochure. De initiatiefnemers vinden het tijd om het maatschappelijke geluid in de kinderopvang te versterken.

Officiële aankondiging

Wie die initiatiefnemers zijn, is nog niet bekend. Hierover zou woensdagmiddag 20 april meer duidelijkheid moeten komen.  Dan wordt ook bekend wie er in het bestuur van de vereniging zitten en wie de voorzitter is. Op woensdag 20 april vindt een laatste vergadering plaats waarna de nieuwe branchevereniging officieel wordt aangekondigd.

Toekomst BMK

In de brochure laten de initiatiefnemers weten dat de oprichting van de nieuwe branchevereniging niet een doel op zich is, maar dat het een middel is om doelen te realiseren. Zij sluiten dan ook niet uit dat BMK in termijn opgaat in een andere branchevereniging. Hierover beslissen de leden.

Begin dit jaar vroegen enkele kinderopvangorganisaties een gesprek aan met het bestuur van Brancheorganisatie Kinderopvang. Zij voelden zich onvoldoende gepresenteerd. Lees meer

Kijk op maatschappelijkekinderopvang.nl voor meer informatie >>

1 REACTIE

  1. Wat is dat toch met die kinderopvang. De geschiedenis van afsplitsen, dan weer samen gaan, dan weer afsplitsen herhaalt zich. De ene keer is het groot versus klein. Dan commercieel versus maatschappelijk. Nu gaat het niet meer om de prijs maar om de kwaliteit? Ben trouwens benieuwd naar de prijs van die kwaliteit en wie dat moet gaan betalen. Na morgen wordt er vast veel duidelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.