Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe app: stappenplan en tips voor schonere lucht in de kinderopvang

Goed ventileren in de kinderopvang is in coronatijd belangrijker dan ooit. Hoe zorg je voor schonere lucht in de kinderopvang? De nieuwe app 'schone lucht kinderopvang en school' bevat een praktisch stappenplan met tips en informatie in heldere taal om de luchtkwaliteit in de kinderopvang en scholen te verbeteren.
nieuwe-app-stappenplan-en-tips-voor-schonere-lucht-in-de-kinderopvang
deagreez / stock.adobe.com

De app is ontworpen voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten, locatiemanagers, houders, conciërges, directeuren en besturen van kinderopvang en onderwijs.

Stappenplan naar schonere lucht

Met een stappenplan kunnen professionals in de kinderopvang en op scholen direct aan de slag om de luchtkwaliteit in groepsruimtes, slaapruimtes en klaslokalen te verbeteren. De gebruiker kiest 1.) het soort gebouw, 2.) hoe de lucht de ruimte binnen komt (bijvoorbeeld door ramen of via een rooster) en 3.) hoe de lucht de ruimte verlaat. Vervolgens worden de oplossingen getoond die per situatie kunnen zorgen voor betere ventilatie van de ruimte.

Drie oplossingsniveaus

De oplossingen verschijnen in drie niveaus (van eenvoudig tot ingrijpend) en worden weergegeven in een afbeelding met 1, 2 of 3 ventilatoren:

Oplossingen op niveau 1 zijn eenvoudig en direct toe te passen. Goed om te weten: deze oplossingen zijn vaak kosteloos (of met weinig kosten) toe te pasten. Als de oplossingen op niveau 1 (net) niet voldoende resultaat opleveren zijn er niveau 2-oplossingen: ook deze zijn simpel toe te passen en kosten relatief weinig. Heeft ook dat niet het gewenste effect? Dan is mogelijk een oplossing op niveau 3 nodig: dit zijn grote ingrepen die meer kosten. Bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw ventilatiesysteem. Bij elke oplossing wordt een indicatie van de kosten gegeven.

Adviezen en informatie in begrijpelijke taal

De app geeft daarnaast algemene informatie over ventilatie. Begrippen worden in begrijpelijke taal uitgelegd, zodat de app ook toegankelijk is voor gebruikers die geen (of weinig) kennis hebben van het onderwerp. Gebruikers kunnen adviezen opzoeken, zoals 10 tips die snel voor betere ventilatie zorgen en (bijna) niets kosten. Ook wordt in de app uitleg gegeven over welke wetten er gelden met betrekking tot luchtkwaliteit.

Over de app

Deze app is bedacht en ontwikkeld door Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in samenwerking met Kenniscentrum Ruimte-OK. Aanvullende kennis is ingebracht door het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, W/E adviseurs duurzaam bouwen en bba binnenmilieu.

Download de app

Download de app nu in de App Store of de Google Play Store. Of scan onderstaande QR-code:

De meeste positieve coronatests waren vorige week onder 5- tot 14-jarigen en 35- tot 44-jarigen. Het gaat vooral om schoolgaande kinderen en hun ouders. De kinderopvang en de school zijn in een op de vijf gevallen de bron van besmetting. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.