Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw drama in toeslag-soap: 9000 dossiers kwijt

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën heeft in de Tweede Kamer opnieuw een fout van de Belastingdienst moeten toegeven. Ruim 9000 dossiers die nog bewaard hadden moeten blijven, zijn per ongeluk vernietigd.
Staatssecretaris Van Huffelen. Foto ANP

De dossiers waren per ongeluk bij de verkeerde afdeling terechtgekomen, waar een termijn van zeven jaar geldt. Daardoor werden de dossiers vijf jaar te vroeg vernietigd, meldt nu.nl. Het gaat om dossiers van ouders die in beroep waren gegaan tegen een besluit van de Belastingdienst. Het incident is als datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De dossiers zijn waarschijnlijk ook op een andere manier niet meer te achterhalen. De Belastingdienst gaat samen met gedupeerde ouders in gesprek. Volgens Van Huffelen krijgen ouders altijd het voordeel van de twijfel als de informatie voor een herbeoordeling van hun zaak ontbreekt.

Valse start

Het is niet de eerste fout die Van Huffelen aan de Tweede Kamer moet bekennen. Eerder bleek ambtenaren van het ministerie van Financiën verkeerde informatie hadden geleverd aan de  commissie die de zaken van gedupeerde ouders beoordeelt. Van Huffelen noemde dit toen een ‘ongelofelijk valse start van de hersteloperatie waar we net aan begonnen zijn’.

Al langer is duidelijk dat gedupeerde ouders het moeilijk hebben. Janet Ramesar uit Den Haag moest bijvoorbeeld ten onrechte 40.000 euro terugbetalen aan de fiscus. Ze raakte haar baan kwijt, kreeg gezondheidsproblemen en moest tot overmaat van ramp haar kind afstaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.