Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet te snel zijn met stempel dyslexie’

Psychologen moeten kinderen niet te snel het stempel dyslectisch geven. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Hij gaat in gesprek met de psychologen, om te zien of de regels rond dyslexieverklaringen strenger kunnen worden, zo bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
'Niet te snel zijn met stempel dyslexie'
Foto: ANP Photo

Onlangs bleek dat wel vijftien procent van de scholieren aangepast eindexamen doet. Veel van die kinderen hebben een dyslexieverklaring, omdat ze moeite hebben met lezen. ‘Als het gaat om zulke grote percentages, kun je er vraagtekens bij zetten of iedereen inderdaad dyslexie heeft’, aldus Dekker.

Grote letters
Kinderen die woordblind zijn, moeten volgens de staatssecretaris aangepast eindexamen kunnen doen. De teksten die ze moeten lezen bestaan dan bijvoorbeeld uit grotere letters en ze krijgen iets meer tijd.

Leerproblemen
Het zou echter ook kunnen zijn dat een kind gewoon moeite heeft met lezen en te makkelijk als dyslectisch wordt bestempeld. ‘We moeten uitkijken dat we niet al onze leerproblemen dyslexie gaan noemen’, stelt de staatssecretaris.

Geschrokken
Volgens psycholoog en onderzoeker Chris Struiksma van het Nederlands Instituut van Psychologen is iedereen zich rot geschrokken van de cijfers. Want volgens de wetenschap is slechts drie tot vier procent van de scholieren dyslectisch, aldus Struiksma.

Dyslexieverklaring
Volgens is hem is het voor scholieren aantrekkelijk om dyslectisch verklaard te worden en krijgen ze bovendien makkelijk een dyslexieverklaring. ‘Iedere zelfbenoemde deskundige kan zo’n verklaring afgeven’, zegt Struiksma. Een mogelijke maatregel is, dat alleen eindexamenkandidaten die al op veertienjarige leeftijd een dyslexieverklaring hadden, aangepast examen mogen doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.