Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen gezinnen verhuisd na misbruik Robert M.

Negen gezinnen verhuisd na misbruik Robert M.

Negen Amsterdamse gezinnen met kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik door Robert M. zijn als gevolg van de omvangrijke zedenzaak verhuisd naar een andere woning. Ze kregen een urgentieverklaring van de gemeente Amsterdam.

‘Het betreft gezinnen die wilden verhuizen, omdat het misbruik in hun eigen huis heeft plaatsgevonden, of omdat ze dicht bij de crèche woonden waar de kinderen zijn misbruikt. Ze werden dagelijks op weg naar huis met de nare geschiedenis geconfronteerd. Om die belasting te verkleinen, kregen de gezinnen met urgentie een andere huurwoning aangeboden’, zei een woordvoerder van de gemeente Amsterdam dinsdag.

Statistieken
De gemeente houdt normaal geen statistieken bij van gezinnen die als gevolg van een seksueel misdrijf gedwongen moeten verhuizen. ‘Het gebeurt hier enkele keren per jaar. Soms komt het voor, als een dader zijn straf heeft uitgezeten in de gevangenis en beslist wil terugkeren in zijn oude buurt waar zijn slachtoffers nog wonen. Ook in zulke gevallen bieden we de slachtoffers een andere woning aan.’

Druk uitvoeren op daders
Om slachtoffers te beschermen, oefent de gemeente steeds vaker druk uit op de daders om te verhuizen. Dit staat in het gemeentelijke plan van aanpak seksueel kindermisbruik, dat is gemaakt naar aanleiding van de zedenzaak. ‘We bieden daders met voorrang een andere woning aan, onder de voorwaarden dat ze meewerken aan een behandeltraject en een ondertoezichtstelling. We proberen daders uit de buurt te houden van hun slachtoffers. Dat is wel vernieuwend uit het plan van aanpak.’

Hoger beroep
De gemeente Amsterdam pleit ervoor dat rechters daders van seksueel misbruik naast een gevangenisstraf een verhuisplicht opleggen. Dat gebeurt zelden tot nooit. Kinderoppas Robert M. werd in mei dit jaar veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. De rechtbank legde zijn echtgenoot Richard van O. 6 jaar cel op. Beiden gingen in hoger beroep, waarna het Openbaar Ministerie dit ook deed. Dit hoger beroep begint donderdag bij het gerechtshof in Amsterdam met een voorbereidende regiezitting.

Op de foto wachten belangstellenden voor de rechtbank in Amsterdam de uitspraak tegen Robert M. af.
Bron: ANP
ANP Photo, Bas Czerwinski

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.