Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nederland in middenmoot zwanger- en ouderschapsverlof

Nederland scoort middelmatig in Europa als het gaat om de duur van zwangerschaps- en ouderschapsverlof. In Nederland krijgen moeders 16 weken zwangerschaps- en 26 weken ouderschapsverlof. Vaders komen er vooralsnog helemaal bekaaid vanaf met twee dagen verlof. Adviesbureau Mercer vergeleek de soorten verlof van twintig Europese landen.
Nederland in middenmoot zwanger- en ouderschapsverlof
Foto: ANP Photo

Nederland neemt de 10e plek in op de lijsten voor zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Vergeleken met de nummer 1 op de lijst, Tsjechië, zijn de regelingen voor aanstaande en jonge ouders in Nederland maar karig. In Tsjechië krijgen vrouwen tot 28 weken zwangerschapsverlof en 192 weken ouderschapsverlof. Spanje scoort ook hoog, vooral vanwege een lang ouderschapsverlof van 165 weken. Ook Duitsland, Oostenrijk en Zweden scoren ruim.

Vaders

Het vaderschapsverlof is in Nederland erg laag vergeleken met andere Europese landen. Vaders in Noorwegen krijgen bijvoorbeeld 60 dagen verlof. In Finland, Spanje en Denemarken krijgen ze 10 dagen verlof. In Oostenrijk, Cyprus en Ierland is geen verlofregeling vastgelegd. Minister Asscher is bezig om de verlofregeling voor vaders uit te breiden.

Betaald verlof

Er is natuurlijk een groot verschil tussen betaald en onbetaald verlof. Tel je alleen het 100 procent vergoede zwangerschapsverlof mee, dan komt Noorwegen als gunstigste land uit de bus. Daar worden 46 weken verlof volledig vergoed. Engeland en Zweden scoren het slechtst met 12 weken betaald verlof. En dan zijn er nog landen waar er een redelijk lang verlof is, maar niet 100 procent vergoed, zoals België (15 weken vergoed voor 82 procent), Engeland (52 weken vergoed voor 90 procent) en Ierland (26 weken vergoed voor 80 procent).

uitbreiding verlof

Als het goed is, komt er dit jaar verandering in de Nederlandse verlofregeling. Als een kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven, wordt het bevallingsverlof uitgebreid. Medewerkers die een jaar of langer in dienst zijn van een organisatie, mogen zelf bepalen wanneer ze hun ouderschapsverlof opnemen. Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid van 2 naar 5 dagen.

1 REACTIE

  1. Jammer dat vergeten wordt te vermelden, dat in andere landen mensen voornamelijke fulltime werken. Het ’tekort’ wat opgelopen wordt gedurende een lang verlof wordt hierdoor meer dan ruim gecompenseerd. Daarnaast is een lang verlof volledig geaccepteerd onder de mensen. Ook daar heeft ons volk het moeilijk mee. En als laatste: in Noorwegen zijn ze allemaal miljonair (helaas hebben wij niet zo’n gigantische put met olie onder ons land.. was het maar… ) en is het bevolkingsaantal een 25% van wat het hier is… tsja…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.