Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nationaal debat over IKC’s en de rol van gemeenten

Marianne Velsink
Nu de Rijksoverheid nog geen concrete stappen zet om kindcentra te realiseren, is het de grote vraag of gemeenten die handschoen zelf gaan oppakken. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan betrokkenen daarom met elkaar in debat over de stappen die gemeenten kunnen zetten.
Foto: Fotolia

Al jaren wordt er gesproken over integrale voorzieningen voor kinderen. In 2015 formuleerde een kopgroep van bestuurders uit het primair onderwijs, de kopgroep kinderopvang, de kopgroep wethouders voor kindcentra en Het Kinderopvangfonds een gezamenlijke visie op de toekomst van kindvoorzieningen voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. In deze visie wordt gepleit voor kindcentra waarin volgens één pedagogische en educatieve visie aan de doorgaande ontwikkellijn van kinderen gewerkt kan worden door één team van medewerkers uit kinderopvang, peuterspeelzalen, jeugdhulp en primair onderwijs.

SER

In 2016 volgde het advies van de SER ‘Gelijk goed van start’ waarin zij zich positief uitsprak over de realisatie van integrale kindvoorzieningen. En de ingestelde Taskforce Samenwerking Onderwijs en Kinderopvang kwam tot concrete mogelijkheden om verdere stappen te zetten met het faciliteren van meer samenwerking.

Regeerakkoord

Al deze initiatieven hebben echter niet geleid tot concrete stappen van de Rijksoverheid. In het regeerakkoord staan weinig aanknopingspunten waaruit kan worden opgemaakt dat de regering hier de komende vier jaar werk van gaat maken. In gemeenten leiden de initiatieven daarom een eigen leven. Onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg weten elkaar vaak te vinden. Maar de rol van gemeenten hierin is divers. Moeten zij deze initiatieven faciliteren? Waarom? En hoe dan? Wat levert het hen op?


In Groningen probeert de gemeente basisvoorzieningen voor peuters te faciliteren. Wethouder Ton Schroor heeft grote ambities om met VVE alle peuters te benaderen en niet alleen doelgroeppeuters. Wat zijn zijn plannen? Lees meer in dit artikel (premium)


Debat

Over deze vragen gaan eindverantwoordelijken van gemeenten, onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp met elkaar in debat. Initiatiefnemer is het landelijk kenniscentrum Ruimte-OK. Na afloop van het debat zal Sharon Gesthuizen (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) namens de vijf sectorpartijen (Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, VNG, PO-Raad en Sociaal Werk Nederland) een slotstatement geven over hun visie op dit thema.

Het debat vindt plaats op dinsdag 6 maart van 10.00 tot 11.30 uur in Amsterdam en is gratis te bezoeken. Deelnemers dienen zich wel vooraf in te schrijven. Dat kan hier.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.