Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mooiste kinderboek krijgt Leespluim

Frida Noordzij
Maandelijks wordt een kinderboek voor jonge kinderen (0-6 jaar) bekroond tot Leespluim van de maand. Met deze Leespluim wil Sardes professionals die met jonge kinderen werken inspireren om de mooiste boeken te lezen met de kinderen.
AdobeStock

In Nederland en Vlaanderen wordt een breed aanbod aan (prenten)boeken uitgegeven. Hoe kies je de leukste boeken uit? Een onafhankelijke jury kiest maandelijks het mooiste boek voor jonge kinderen, om hen te prikkelen tot lezen en leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. Deze boeken krijgen een Leespluim.

Winnaar

Het winnende boek van de maand april (2019) is: Oceaan en Hemel van The Fan Brothers (vanaf 4 jaar). De jury zegt daarover onder meer: ‘Oceaan en Hemel is een prachtig magisch-realistisch sprookje over het koesteren van herinneringen, afscheid nemen en verder gaan. (…)Een mooie verbeelding van bovenaardse verwondering en aardse zaken. (…)De taal is rijk. (…)Een boek om door en door te verkennen en waar kleuters en oudere kinderen beslist door geboeid zullen blijven.’ Bekijk de activiteiten bij het boek.

Leespluim

De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006, op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam. In 2012 heeft KIDDO de Leespluim overgenomen en vanaf 2018 is de Leespluim ondergebracht bij Sardes. Bij bekroonde boeken worden activiteiten uitgewerkt, om met de kinderen aan de slag te gaan rond het thema van het boek. Ook is er een nieuwsbrief, waarin maandelijks het winnende boek bekend wordt gemaakt.

Jury

De Leespluimjury bestaat uit Agnes van Hoesel (KinderMAATwerk), Anja de Rek, Irma Land (Leesbevordering/Edutainment), Judith Hessels (OBA Amsterdam), Kees Broekhof (Sardes), Lia Reedijk (De Utrechtse Kinderboekwinkel), Marijke Bos (Stichting Lezen/Boekstart), Trude van Waarden en Andrea Visser (lerarenopleider, Marnix Academie Utrecht). De jury kiest het mooiste boek aan de hand van deze beoordelingscriteria.

Lees meer over de Leespluim en abonneer je op de nieuwsbrief >>

Wil je graag voorlezen op de groep maar zou je daar wel wat goede tips voor kunnen gebruiken? Sardes maakte 12 Gouden tips voor het voorlezen in de kinderopvang. Bekijk de tips

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.