
Nu.nl en Vakblad Vroeg publiceren over dit onderzoek. De exacte resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Kieskeurige dreumesen
De Britse onderzoekers keken voor het onderzoek naar gegevens van 1921 families met tweelingen van zestien maanden oud. Ze keken naar twee type gedragingen: kieskeurigheid, kinderen willen weinig soorten voedsel eten en voedselneofobie, kinderen willen geen onbekend voedsel proberen. Bij kieskeurigheid spelen de elementen opvoeding en genen n een even grote rol. Bij kinderen met voedselneofobie is de invloed van de genen groter dan de invloed van de omgeving.
Schuldgevoel ouders
Onderzoeksleider Andrea Smith concludeert dat ouders zich niet geheel verantwoordelijk hoeven te voelen voor het moeilijke eetgedrag van hun kinderen. Zij zegt: ‘onze resultaten zijn wellicht een grote opluchting voor ouders die zich schuldig voelen over de kieskeurigheid van hun kinderen. Het besef dat deze eigenschap aangeboren is, kan dit schuldgevoel helpen verminderen. ’Maar daarmee wil ze ouders niet ontslaan van alle verantwoordelijkheden. Want de opvoeders zagen dat een goede opvoeding eetgedrag van kinderen wel degelijk kan veranderen.
Voedseleducatie op school krijgt een grote financiële impuls. Staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid) trekken hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen euro uit. Daarmee hopen ze dat scholen meer gaan doen met smaaklessen en gezonde voeding voor kinderen. Lees meer