Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ModderDag: zo leuk en leerzaam is rollen door de modder!

Frida Noordzij
Tijd om je voor te bereiden op de leukste dag van het jaar: op maandag 29 juni 2020 is het ModderDag. Lekker met blote voeten in een modderplas springen of zandtaartjes kneden. De ruim 60 locaties van KindeRdam zijn er klaar voor. Wij delen wat leuke tips.
ModderDag bij KindeRdam

Niet alleen de kinderen krijgen bij KindeRdam de ruimte om op ModderDag eens goed vies te worden, óók de pedagogisch medewerkers doen gezellig mee. ‘Wij doen mee met ModderDag omdat we buitenspelen ontzettend belangrijk vinden’, laat KindeRdam weten. ‘We brengen de kinderen op speelse wijze dichter bij de natuur waardoor ze positieve natuurervaringen op doen.’

Zintuigen en motoriek

Ook vanuit pedagogisch oogpunt is het spelen met modder belangrijk voor kinderen, zo legt pedagoog bij KindeRdam, Gerdi Hartgerink in haar blog uit: “Ten eerste voor de ontwikkeling van hun zintuigen en motoriek. Met alle zintuigen (voelen, ruiken, horen en zien) ervaren kinderen de modder. Het daagt uit tot bewegen. Tot voelen, wrijven, kneden, roeren, maar ook door de modder lopen, stampen, glijden.”

Fantasie

‘Daarnaast ontwikkelt het spelen met modder de fantasie, het inzicht en logisch denken. Er is over de hele wereld veel onderzocht waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen en ook vies mogen worden. Wat blijkt? Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Spelen in de modder helpt je afweersysteem te versterken en verkleint de kans op (het ontwikkelen van) aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht.’

Pm’ers doen ook mee

En omdat het voor kinderen extra leuk is als volwassenen meedoen, zullen ook de pm’ers meedoen aan de ModderDag bij KindeRdam. ‘De werknemers op het Servicebureau van KindeRdam doen digitaal mee en delen die dag op de social media van KindeRdam hun meest modderige selfies.’

Modder-recept

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou lekkere modder? IVN Natuureducatie deelt het recept voor de perfecte modder >>

De IVN maakte ook deze leuke ModderDag-video:

Meld jouw locatie aan!

ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Doet jouw locatie mee? Meld deze dan aan.

Wat krijg je bij aanmelding?

  • Bij deelname ontvang je een link naar de ModderDag materialen 2020, zoals een poster en flyer die je op maat kan maken voor jouw locatie.
  • Een handige checklists en activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen.
  • Zichtbaarheid op de website en op de kaart van deelnemende locaties.
  • Ook ontvang je dan de ModderDag nieuwsbrief met tips en inspiratie.

Alleen op school en kinderopvang

Vanwege het coronavirus wordt ModderDag alleen op scholen en kinderopvang gehouden, niet meer op publieke locaties zoals de afgelopen jaren wel gebeurde. De organisatie hoopt volgend jaar wel weer overal met z’n allen ModderDag te kunnen vieren.

Lees alles over ModderDag 2020 op de website van de IVN >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.