Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Missen middagslaapje beïnvloedt hersenen peuter

Missen middagslaapje beïnvloedt hersenen peuter

Peuters die geen middagslaapjes doen, zijn gestresster, ongelukkiger en hebben een groter risico op levenslange emotionele problemen. Dit hebben wetenschappers van de University of Colorado Boulder onderzocht.

Enthousiast
Wanneer jonge kinderen hun slaapje overdag missen, worden ze angstiger en kunnen ze moeilijk omgaan met kleine problemen. Op leuke gebeurtenissen reageren ze bovendien minder enthousiast.

Gestresst

De onderzoekers filmden peuters die lastige puzzels maakten. De kinderen die geen middagdutje hadden gedaan, waren ze minder blij wanneer ze de puzzel konden oplossen dan de uitgeslapen peuters. Ook waren de vermoeide kinderen minder nieuwsgierig en raakten ze sneller gestresst wanneer het oplossen van de puzzel niet lukte.

Hersenen

Een slaperig kind kan op de kinderopvang niet goed meedoen met anderen en zo niet profiteren van positieve interactie, stelt de Amerikaanse professor LeBourgeois. Het langdurig missen van middagslaapjes zou kunnen leiden tot levenslange emotionele problemen, zo waarschuwt de onderzoeker. De studie laat zien dat gebrek aan slaap de gevoelens van het kind beïnvloedt. Na verloop van tijd kan het slaapgebrek ook ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.

3 REACTIES

  1. Te weinig slaap; logisch dat alles dan stagneert!!!, Heerlijk als een peuter even zich terug kan trekken op de bank of lekker bij mama op schoot kan kruipen om bij te tanken.. ze voelen dat haarfijn aan en geven dat ook aan…Met voldoende emotionele veiligheid om de peuter heen kan een kind veel hebben. Vraag je eens af of een kinderdagverblijf misschien wel invloed heeft op de vermoeidheid van een kind. vind de peuter wel vanzelf die rust die het nodig heeft? Logisch dat we het middagdutje ‘verplicht’ willen stellen, anders kan de peuter al die prikkels van een kinderdagverblijf niet aan!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.