Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Wiersma: ‘140 miljoen voor scholen met acute ventilatieproblemen’

Nog altijd maken niet alle scholen gebruik van de mogelijkheden die er zijn om de ventilatie op orde te krijgen. Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) roept scholen en gemeenten op snel werk te maken van betere ventilatie. Ter ondersteuning komt er een maatwerkregeling van €140 miljoen specifiek voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen.

Minister-Wiersma-140-miljoen-voor-scholen-met-acute-ventilatieproblemen
foto: Sophie van Asperen

Wiersma: ‘Er staan in Nederland ruim 9000 schoolgebouwen, waarin bijna 2,5 miljoen leerlingen les krijgen en 285.000 mensen werken. De inrichting en het binnenklimaat van sommige scholen voldoet niet meer.’ Daarom wil de minister samen met de PO-Raad, de VO-raad en de VNG zorgen voor goede onderwijshuisvesting. ‘Er zijn veel mogelijkheden waar scholen gebruik van kunnen maken. Ik roep scholen op dit te doen. Pak die ventilatie nu aan.’

Urgente ventilatieproblemen

Naast alle eerder getroffen maatregelen is de maatwerkregeling, het vervolg op de SUViS-regeling, bedoeld om schoollocaties met de meest urgente ventilatieproblemen aan te pakken. Hiervoor is €140 miljoen beschikbaar. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60% financiering vanuit het Rijk aanvragen. De afgelopen tijd hebben veel scholen en gemeenten al werk gemaakt van het verbeteren van ventilatie met de eerdere SUViS-regeling.

Hulpteams Ruimte-OK

Schoolbesturen en gemeenten die hulp en advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams ventilatie van Ruimte-OK. Ruimte-OK is bereikbaar via 0800–0224402 of www.ventilatiehulp.nl. Inmiddels wordt de website goed bezocht en zijn 2.518 handreikingen en documenten gedownload. De helpdesk is 421 keer geraadpleegd. Er zijn inmiddels 534 verzoeken bij Ruimte-OK ingediend voor een bezoek van een expert van het hulpteam. Daarvan zijn er momenteel 214 uitgevoerd, zijn er 150 ingepland en worden de resterende afspraken de komende weken ingepland. De teams leggen op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en wijzen op mogelijkheden om de ventilatie te verbeteren.

CO2-meter

Minister Wiersma heeft geld beschikbaar gesteld om in ieder klaslokaal in Nederland een CO2-meter op te hangen. Nog niet alle scholen hebben hier gebruik van gemaakt. We roepen scholen op deze alsnog zo snel mogelijk aan te schaffen. Deze meters zijn te gebruiken als hulpmiddel om goed te kunnen ventileren. 

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.