Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder kinderen naar de kinderopvang

Marianne Velsink
Minder

 

Het aantal kinderen dat in de kinderopvang zit, is voor het eerst gedaald. Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat in het eerste kwartaal van 2012 716.000 kinderen in de kinderopvang zaten. Vorig jaar waren dat er nog 738.000, een daling van 3 procent.

Meer werkende moeders
Tot nu toe steeg het aantal kinderen in de kinderopvang steeds. Bovendien wordt kinderopvang in 2013 nog duurder, dus is de verwachting dat er nog meer kinderen zullen afhaken. Opvallend is dat het aantal werkende moeders het afgelopen jaar niet is teruggelopen. Dit steeg zelfs licht ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Alleen het aantal alleenstaande moeders op de arbeidsmarkt nam licht af.

Informele opvang
Dat betekent dat ouders steeds vaker kiezen voor informele opvang bij grootouders, familie of vrienden. Bemiddelingsbureaus zoals Buurtouders en Oudermatch merken een toeloop van ouders die op deze manier met andere ouders in contact komen zodat ze op elkaars kinderen kunnen passen. Op deze vorm van kinderopvang bestaat geen toezicht en ouders hebben daarom ook geen recht op kinderopvangtoeslag zoals ze dat bij formele kinderopvang in een kindercentrum of bij een gastouder wel hebben.

Bron: ANP/RTL.nl
Foto: Stock.xchng

 

1 REACTIE

  1. Ik stoor me enorm aan de continue berichtgeving dat ‘de kinderopvang duurder wordt’.
    De overheid vergoedt minder. Dat is een wezenlijk verschil met duurdere kinderopvang, want dat beweert, dat kinderopvang de prijzen omhoog zou gooien……. Volgens mij is dat niet echt aan de orde…..
    Behalve als het lang zo doorgaat, want dan moet je wel met de prijzen omhoog wil je het nog kostendekkend (zonder winstoogmerk) kunnen aanbieden…….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.