Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder aandacht voor moeilijke baby’s

Minder aandacht voor moeilijke baby's

Baby’s met een moeilijk temperament krijgen op de crèche minder aandacht en warmte van de leidsters dan de makkelijke kindjes. Dat stelt orthopedagoge Esther Albers vast, die deze maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de ‘uitdagingen in de zorg voor hele jonge kinderen’.

Dat baby’s met een moeilijk temperament minder aandacht en warmte op de crèche krijgen is ernstig, omdat baby’s met meer negatieve emoties juist gevoeliger zijn voor de kwaliteit van de zorg dan kleintjes die wat makkelijker zijn.
 
Niet optimistisch

Albers heeft baby’s in 53 groepen van in totaal 38 verschillende kinderdagverblijven in de regio Arnhem – Nijmegen geobserveerd toen ze drie, zes en negen maanden oud waren en nog eens rond hun eerste verjaardag. De pedagoge is niet optimistisch over de kwaliteit van de zorg in crèches in het algemeen.

Onderzoek
Albers heeft het onderzoek gedaan waarvoor bekende wetenschappers als Louis Tavecchio, hoogleraar kinderopvang, en Marianne Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie, al jaren pleiten.
Beide hoogleraren maken zich grote zorgen over de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland en het effect dat die zorg heeft op de latere ontwikkeling van het kind.
Geschikt
Tavecchio stelt dat een kind met een moeilijk temperament misschien wel helemaal niet geschikt is voor opvang buitenshuis in de jongste jaren, ook niet bij oma of de buurvrouw.
Zo’n kind gedijt volgens hem beter bij zoveel mogelijk rust. Tot nu toe waren daar vrijwel alleen Amerikaanse onderzoeksgegevens over beschikbaar.

Goede wil
Volgens Albers zijn leidsters in de kinderopvang wel van goede wil, maar ontbreekt het hen aan opleiding. Zij noemt de kwaliteit van zorg in alle door haar onderzochte crèches matig.
De medewerkers benaderen temperamentvolle kinderen vanaf het begin minder sensitief en babbelden er minder mee tijdens de momenten als verschonen, voeden en naar bed brengen.

(bron: NU.nl ) 

1 REACTIE

  1. Ik ben het wel eens met Tavecchio dat een kindje met een moeilijk temperament niet echt geschikt is voor de opvang buitenshuis. Op een babygroep zijn er nog 8 andere baby’s die ook je volledige aandacht verdienen en vaak krijgen juist de makkelijke baby’s minder aandacht van de groepsleidsters omdat ze er minder om ‘vragen’. Een huilbaby op de groep of een kindje met veel temperament kan het welzijn van de hele groep bepalen.Dat volgens Albers de leidsters een gebrek aan opleiding zouden hebben vind ik dan ook te kort door de bocht. Je hebt maar één paar handen en het is gewoon niet goed als de rest van de groep lijdt onder een of meer kindjes die heel veel aandacht nodig hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.