Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met deze thema’s gaat het Expertisecentrum aan de slag

Met welke onderwerpen moet het Expertisecentrum Kinderopvang als eerste aan de slag? Jullie brachten je stem uit. Bekijk de drie onderwerpen die de meeste stemmen kregen en dus op de agenda komen van het Expertisecentrum.
AdobeStock

Het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang (EPKK) is van start en hield eind januari een brainstorm met kinderopvangprofessionals om te inventariseren welke pedagogische thema’s op dit moment actueel zijn.

Top 3 onderwerpen

Een week lang kon er online worden gestemd op de elf onderwerpen op het gebied van pedagogische kwaliteit. Er werd 498 keer gestemd. Deze drie onderwerpen kregen de meeste stemmen en komen op de agenda van het EPKK:

  1. Talenten van kinderen ontdekken en ontwikkelen
  2. Ruimte geven voor de autonomie van het kind
  3. Begeleiden van onderlinge interacties

Ontwikkelteam

Het EPKK wil ontwikkelteams vormen. Elk ontwikkelteam bestaat uit een trekker en zeven pedagogisch professionals die werkzaam zijn bij kinderopvangorganisaties. De trekker is verantwoordelijk voor de samenstelling van het team, de planning en de voortgang.

Informatie verzamelen en analyseren

‘Per onderwerp gaat een ontwikkelteam aan het werk met het verzamelen en analyseren van bestaande informatie en praktijkervaringen met betrekking tot dit specifieke onderwerp’, meldt het Expertisecentrum. ‘Zij voegen daar eigen ervaringen en kennis aan toe. Een groepje wetenschappers draagt wetenschappelijke informatie aan die in de databank komt.’

Kennis bundelen

Wat wordt er gevraagd van een ontwikkelteam? Elk team komt drie keer een dag bij elkaar om te werken aan het betreffende onderwerp: analyse van relevante wetenschappelijke artikelen en al bestaande praktijkvoorbeelden, de inbreng van eigen praktijkervaringen, toetsen aan de eisen en er is advies/reflectie van een wetenschapper. Elk ontwikkelteam beschrijft alle gebundelde kennis in een publicatie.

Aanmelden

Om dit te realiseren is het Expertisecentrum op zoek naar wetenschappers (promovendi) en pedagogen en/of pedagogisch coaches die hun kennis en ervaring willen inzetten op één van de drie gekozen onderwerpen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: ditis@expertisecentrumkinderopvang.nl, o.v.v. het onderwerp waarmee je aan de slag wilt gaan.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.