Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mening gevraagd over twee belangrijke wetsvoorstellen

Marianne Velsink
Het ministerie van Sociale Zaken wil van kinderopvangprofessionals en andere betrokkenen weten hoe zij denken over twee belangrijke wetswijzigingen voor de kinderopvang. Het gaat om het wetsvoorstel Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) en het wetsvoorstel Harmonisatie.
Internetconsultatie.jpg
Betrokken professionals kunnen de komende maand hun mening geven over twee belangrijke wetsvoorstellen voor de kinderopvang. - Foto: iStock

Tot 9 januari 2017 kunnen geïnteresseerden via een internetconsultatie reageren op de inhoud van beide wetsvoorstellen. De voorstellen in de wet IKK zijn in samenwerking met de branche tot stand gekomen. De maatregelen moeten de kinderopvang veiliger maken, de regeldruk verminderen, het toezicht op de kinderopvang meer inhoud geven en meer maatwerk mogelijk maken.

Beroepskracht-kindratio

IKK is samengevat in 21 concrete maatregelen. Deze gaan onder andere over meer kwaliteitseisen en een andere beroepskracht-kindratio (bkr) in babygroepen, juist grotere groepen op de bso, het aanvullen van de pedagogische opdracht van de kinderopvang in de wet en andere eisen voor het pedagogisch-, veiligheids- en gezondheidsbeleid.

Babygroepen

In een nieuwsbericht zegt Brancheorganisatie Kinderopvang dat zij, net als de andere vijf partijen die bij deze maatregelen zijn betrokken, nog altijd in gesprek zijn over de tabellen waarin de doorverwerking van de aangepaste bkr voor baby’s is verwerkt. Met name dit punt leidde bij de presentatie van de maatregelen tot onrust in de branche. Veel kinderopvangondernemers weten niet hoe ze het vaste gezichtencriterium en de hogere bkr moeten organiseren. Ook vinden ze het lastig om de babygroep met deze eisen betaalbaar te houden.

Harmonisatie

De tweede wetswijziging heeft met name voor het peuterspeelzaalwerk grote gevolgen. Het idee achter de harmonisatie is dat ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag, maar nu nog gebruikmaken van de peuterspeelzaal, straks de financiering via kinderopvangtoeslag gaan regelen. De gemeente betaalt een vergelijkbaar percentage aan subsidie aan gezinnen die recht hebben op VVE of aan kostwinnersgezinnen. In sommige gemeenten leidt deze wet tot een verschuiving van het peuterspeelzaalwerk naar kinderopvang. Het idee is dat kinderen door de harmonisatie meer gaan integreren.

Mening geven

Ook deze wet mag inhoudelijk becommentarieerd worden via de internetconsultatie. Je mag bij je feedback zelf bepalen of deze online zichtbaar wordt of niet. Als het goed is, gaan beide wetsvoorstellen vanaf 1 januari 2018 in.

Naar de internetconsultatie wetsvoorstel IKK

Naar de internetconsultatie wetsvoorstel Harmonisatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.