Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode kindermishandeling aangescherpt

Professionals moeten vanaf 1 januari 2019 ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld altijd melden bij Veilig Thuis. Tot die tijd kunnen beroepsgroepen afwegingskaders opstellen wanneer een situatie zo ernstig is dat er melding van moet worden gedaan.
meldcode-kindermishandeling-AdobeStock.jpg
In de nieuwe situatie is het een vereiste om het vermoeden van ernstige kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis. - Foto: AdobeStock

De aanscherping betekent een aanpassing van de vijfde stap uit de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.   

Deze stap biedt professionals nu de ruimte om een vermoeden te melden of zelf hulp te verlenen aan een gezin. In de nieuwe situatie is het een vereiste om het vermoeden van ernstige kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis.

Veilig opgroeien

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) verwacht dat door deze aanscherping van de Meldcode meer kinderen veilig zullen opgroeien. Doordat het melden bij Veilig Thuis straks minder vrijblijvend is, worden onveilige opgroeisituaties naar verwachting eerder gesignaleerd en krijgen gezinnen sneller passende hulp. Omdat Veilig Thuis de informatie over betrokkenen vastlegt, kan bij nieuwe meldingen over hetzelfde gezin de voorgeschiedenis worden meegewogen.

Augeo maakte een animatie over de aanpassing van de meldcode. Bekijk het filmpje >>

Kindermishandeling indammen

Een groot aantal organisaties in het Noorden bundelt de krachten om kindermishandeling zoveel mogelijk in te dammen. Dat meldt Vakblad Vroeg. Om een impuls te geven aan een regionale aanpak en kennisdeling op het gebied van kindermishandeling wordt ook een lectoraat gestart. Het doel van het initiatief is om samen te werken aan preventie en de samenwerking van de betrokken partijen te optimaliseren.  Door een betere ketensamenwerking hopen de organisaties dat kindermishandeling vaker voorkomen kan worden, of in ieder geval tijdig herkend wordt. De partners die zich hebben verbonden zijn: gemeente Groningen, Accare, GGD Groningen, Lentis, Tinten Welzijnsgroep, Jeugdbescherming Noord, Elker, Het Poortje, RIGG en de Hanzehogeschool Groningen.

Afwegingskader

Het NJI heeft samen met de Augeo Foundation en  Movisie een basisdocument opgesteld met daarin de beschikbare wetenschappelijke kennis en bestaande inzichten. Beroepsgroepen kunnen op grond hiervan hun eigen afwegingskader opstellen, toegesneden op de eigen werksituatie. Dit document wordt binnenkort beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid.

De aanscherping van de Wet verplichte Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld is vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur en is per 1 januari 2019 van kracht.

Bron: NJI, Vakblad Vroeg

Ook vier Nederlandse universiteiten bundelen hun krachten samen. Zij zetten hun disciplines in bij het voorkomen, signaleren en stoppen van kindermishandeling. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.