Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meisje wil niet verschoond worden’

Laura: ‘Melanie is een meisje van 11 maanden. Een rustig kind, alleen haar verschonen is een ramp. Ze draait alle kanten op, haar luier omdoen is bijna onmogelijk. Het is nu al zover dat zij begint te huilen en wegloopt als ze weet dat ik haar kom halen voor de verschoning.’
Luier verschonen.jpg
'Betrek een kind bij de verschoning
Antwoord Annemieke Waage (pedagoge):

Beste Laura,

We zijn gewend om te verschonen op een manier die ons het makkelijkste is, maar dat is niet vaak de manier zoals kinderen dat eigenlijk willen. Ze moeten vaak rustig blijven liggen en liefst passief afwachten tot het klusje geklaard is.

Het begint al bij het begin. We vragen aan een kind of hij een schone luier komt halen. Het zit al in de tekst, je komt wat halen. Betrek een kind bij de verschoning, dan nodig je een kind uit om mee te doen. Wil jij de luier pakken, vasthouden etcetera? Praat mét Melanie, dat is wat anders dan tégen haar praten. Leg altijd uit wat je doet of gaat doen. ‘Ik til nu even je billen op’ is echt anders dan met haar babbelen en ondertussen haar billen optillen.

‘Wil ze misschien liever staand verschoond worden?’

En dan misschien wel het moeilijkste: wat is de favoriete houding van Melanie? Wil ze misschien liever staand verschoond worden? Voor jou even wennen, maar voor haar veel prettiger. Hoe ligt het verschoonkussen, in de lengte of in de breedte? In de lengte is eigenlijk prettiger, dan kun je echt oogcontact maken en met haar praten.

Oftewel: volg de bewegingen van Melanie, volg haar behoefte. En wil ze iets aanwijzen, volg haar daarin en knoop er een gesprekje over aan. Het gaat misschien minder snel, maar het contact is veel intensiever en daardoor voor jullie beiden veel fijner!

Marieke Grijpink en Annemiek Waage beantwoorden regelmatig pedagogische vragen van pm’ers. Bijvoorbeeld:

  • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.