Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Meer steun voor werkloze ouders met kinderopvang’

PvdA en SP vrezen dat ouders die hun baan verliezen, tussen wal en schip vallen door koppeling van de kinderopvangtoeslag aan de gewerkte uren. Zij vinden dat deze groep ouders geholpen moet worden zodat zij hun energie kunnen steken in het vinden van een andere baan.

Zes maanden in plaats van drie
In het huidige plan van minister Henk Kamp staat dat ouders nog drie maanden recht hebben op kinderopvangtoeslag na hun ontslag. Marriëtte Hamer (PvdA) en Nine Kooiman (SP) willen dat dit wordt opgerekt naar zes maanden. Hamer zegt dat de meeste werklozen niet binnen drie maanden nieuw werk hebben gevonden en Kooiman wijst erop dat kinderdagverblijven een opzegtermijn van maanden hanteren. Bovendien zou het zonde zijn om te snel een kinderopvangplek op te zeggen. Kinderen verliezen hun vertrouwde plek, terwijl het voor ouders vaak lastig is om bij nieuw werk passende opvang te regelen.

Versoepeling
Kamp heeft eerder gesteld dat het drie maanden laten doorlopen van de kinderopvangtoeslag een versoepeling is van de huidige situatie. Verder komen werklozen die zitten in een re-integratietraject naar werk, en studerende alleenstaande ouders straks nog ‘gewoon’ in aanmerking voor de financiële steun in de kosten voor de kinderopvang.

Bron: ANP

6 REACTIES

 1. hoe zit het dan dadelijk in 2012 met de alleenstaande ouder! ik werk in beveiliging en dan vnl s,nachts en de weekeinde, dan verblijven mijn kids bij gastouder. met nieuwe regeling kan ik dan niet meer uren declareren, of wie weet hoe dat zit

 2. Lees alle reacties
 3. Leo, bedankt voor je reactie. Ik weet wel, dat dat nu goed geregeld is, maar hoe zit dat vanaf 1 januari 2012; blijven studerenden er dan recht op hebben? Er is immers geen koppeling met gewerkte uren. Is daarover al iets op internet te vinden?

 4. Hallo,
  in het aangifteprogramma kun je kwijt dat je studerend bent of onder een andere doelgroep valt ( ook re-integrerend of inburgeringcursus volgend) zie link: http://wetten.overheid.nl/BWBR0017017/Hoofdstuk1/Afdeling2/Paragraaf2/Artikel16/geldigheidsdatum_10-11-2011 Verder is het zo dat de Gemeente een vergoeding geeft in zulke gevallen. Mijn ervaring is dat de Gemeentes hiervan te weinig afweten en je moet ‘doorzeuren’ om dit voor elkaar te krijgen. Kijk eerst maar eens op de website van je Gemeente of hier een aanvraagformulier staat met de naam: Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang. Je moet meestal worden doorverbonden met de persoon die over de kinderopvang gaat in je Gemeente (ook soms Sociale Zaken). Succes! Met vriendelijke groet, Leo Luimstra

 5. Tijdens de bijeenkomst die wij gehad hebben wij de belastingdienst hebben ze aangegeven dat studerende ouders recht hebben op het maximum aantal uren.
  Ze wisten alleen nog niet hoe dit zo0u gaan met ZZP-ers.

 6. Inderdaad een hele goede zaak, dat werkloze ouders langer kinderopvangtoeslag krijjgen. Eigenlijk schandalig, dat men deze ouders meteen de toeslag afpakt. Meestal is er bij de kinderopvang een opzegtermijn van minimaal 2 maanden, dus die ouders hebben er naast het werkeloos zijn meteen nog een groot probleem bij. Ze verdienen al meteen (veel) minder en moeten ook nog hun kinderopvangtoeslag inleveren of hun vertrouwde plekje voor hun kind opgeven.

 7. Waar op internet is te vinden, dat studerende ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag en hoeveel uur mogen ze dan declareren? Deze vraag is net voorgelegd aan de belastingdienst en die had er geen antwoord op.