Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer havo- en vwo-meisjes kiezen voor techniek

Op de middelbare school kiezen meisjes steeds vaker voor een technisch profiel. Dat gebeurt vooral op de havo en het vwo. In het vmbo is de stijging minimaal.
iStock

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tien jaar geleden koos 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor het profiel Natuur en Techniek. In dit profiel zijn de vakken wiskunde B, en natuur- en scheikunde verplicht. Het aantal meisjes dat nu kiest voor deze richting is op de havo 10 procent en op het vwo 28 procent.

Vmbo

Nog altijd worden deze profielen vooral gevolgd door jongens: 26 procent van de havo-jongens kiest ervoor en 28 procent van de vwo-jongens. Opvallend is dat de stijging van het vak techniek onder mesjes op het vmbo veel minder hard stijgt. Daar kiest 4 procent van de meisjes voor techniek.

Nieuwe tweede fase

Volgens het CBS is de stijging voor techniekprofielen op de havo en het vwo vooral te verklaren door de invoering van de nieuwe tweede fase. Kinderen kunnen daardoor gemakkelijker profielen combineren, zoals Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid. Deze dubbelprofielen zijn vooral populair bij meisjes op het vwo.

Hoger onderwijs

De stijging in het middelbaar onderwijs is nog niet terug te zien in het hoger onderwijs. Daar is het aandeel vrouwen dat een diploma haalt in techniek gestegen van 2 naar 3 procent, maar dat is nog steeds marginaal.


Op donderdag 12 april vindt weer de jaarlijkse Nationale Girlsday plaats. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.