Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer duidelijkheid over IKK-maatregelen

Marianne Velsink
Het ministerie van Sociale Zaken heeft het ontwerpbesluit Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) uitgewerkt en gedeeld met de Eerste en Tweede Kamer. In zogenoemde algemene maatregelen van bestuur zijn de aangekondigde kwaliteitsregels, zoals een andere ratio voor babygroepen en nieuwe eisen voor het pedagogisch beleidsplan, verder geconcretiseerd.
1IKK-maatregelen.jpg
Het doel van IKK is om de focus

De Wet IKK werd een maand geleden door de Tweede Kamer in ruime meerderheid aangenomen. Wel hadden Tweede Kamerleden nog veel vragen over de exacte gevolgen van de uitwerking van sommige nieuwe kwaliteitsregels. Toenmalig minister Asscher van Sociale Zaken beloofde dat de uitwerking volgens een algemene maatregel van bestuur (amvb) meer duidelijk zou scheppen.  In de amvb wordt uitgelegd wat er bedoeld wordt met de 21 (aangepaste of nieuwe) kwaliteitsmaatregelen die vanaf 1 januari 2018 voor de kinderopvangbranche moeten gaan gelden.

Beroepskracht-kindratio

In de branche wordt ook reikhalzend uitgekeken naar de exacte invulling van sommige kwaliteitswijzigingen. Zo zijn er veel zorgen over de aanpassing van de beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby’s. Straks mag een pedagogisch medewerker 3 baby’s onder zich hebben. Dat zijn er nu nog 4. Ook de inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers (hbo’ers) binnen alle organisaties roept nog wat vragen op. In zijn brief benadrukt demissionair minister Asscher dat een deel van de kwaliteitseisen nog verdere uitwerking in een ministeriële regeling vergt.

Het Nieuwe Toezicht

De aanpassing van de kwaliteitsregels kinderopvang komen nadat in 2013 werd besloten om kwaliteitseisen voor dagopvang, peuterspeelzaalwerk en buitenschoolse opvang en de toezichtsystematiek opnieuw tegen het licht te houden. Toen werd dit project nog Het Nieuwe Toezicht genoemd, maar deze naam is tijdens het proces veranderd in Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang.

Peuterspeelzalen

Het doel is om de focus, zowel in de praktijk van de kinderopvang als in het toezicht, meer te leggen op de geboden kwaliteit in de praktijk dan op de naleving van de voorschriften. Nieuw hierbij is dat alle kwaliteitsregels voor dagopvang en peuterspeelzaalwerk volledig gelijk worden getrokken, met uitzondering van dat regels m.b.t. 0-2 jarigen natuurlijk geen betrekking hebben op het peuterspeelzaalwerk.

Gastouderopvang

De kwaliteitseisen voor gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang zijn niet meegenomen in dit project. Het idee is dat dit in een later stadium alsnog gebeurt. Tot die tijd wordt de naam van het huidige ‘Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen’ gewijzigd in ‘Besluit kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang’.De regels die namelijk in dit besluit overeind blijven, gelden alleen voor de gastouderbranche.

Communicatietraject

De zogenoemde voorhangprocedure van het ontwerpbesluit heeft een looptijd tot en met 10 april 2017. Tot die tijd hebben Kamerleden de tijd om op de voorstellen te reageren. Het ministerie wil medio juni de definitieve versies van de AMvB en ministeriële regelingen klaar hebben. Daarna zal nog een uitgebreid communicatietraject starten over de implementatie van de kwaliteitsmaatregelen per 1 januari 2018.

Wilt u ouders informeren over de Wet kwaliteit en Innovatie Kinderopvang en het feit dat er nu meer duidelijkheid is over de invulling van bepaalde regels in deze wet? Download dan een tekst die u zo één op één kunt overnemen in uw communicatie-uitingen naar ouders. Download de tekst

Download hier het ontwerpbesluit Kwaliteit Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk

2 REACTIES

 1. Ik ben blij dat de kwaliteit beter wordt en ieder kind een mentor krijgt en structureel gevolgd wordt.
  Maar hbo-ers als begeleiders inzetten? Wie gaat dat betalen?
  En moet er dan een van onze niveau 3 leidsters ontslagen worden om te worden vervangen door een hbo-er?
  Voor grote bedrijven vast prima te betalen, maar voor een kleinschalig kinderdagverblijf, zoals die van ons, is het geen doen.
  Ik vrees dat we alsnog om gaan vallen. Denk je ook de crisis overleefd te hebben..

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben blij hiermee! Als dit doorgaat meer kwaliteit in babyopvang en dit is echt nodig! En weer meer kansen voor hbo Pedagogen zoals ik 😉 in staffuncties binnen de kinderopvang! Ook hard nodig! Ik ben voor met dank aan Asscher!! Goed gedaan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.