Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers voormalige peuteropvang Spelenderwijs nu ook boos op gemeente Utrecht

Medewerkers van de voormalige peuteropvang Spelenderwijs stuurden de gemeente Utrecht een brandbrief, waarin zij hun zorgen uiten over de veranderingen in de voorschoolse educatie en de peuteropvang. Deze veranderingen hebben volgens hen voor veel kinderen een negatief effect.
Foto's: Adobestock
Afgelopen juli voerden dezelfde medewerkers ook al actie, destijds tegen de nieuwe eigenaar van een groot aantal locaties van Spelenderwijs. Deze hield volgens de FNV onvoldoende rekening met de belangen van medewerkers bij de invoering van 16 uur verplichte VE. De interim-directeur van Samen Kinderopvang, de betrokken eigenaar, sprak dat destijds tegen.
Omdat sommige beslissingen, zoals het doorvoeren van bezuinigingen, door de gemeente Utrecht zijn genomen, richten de medewerkers zich nu ook op de gemeenteraad.

 

‘Doordat er veel uren zijn wegbezuinigd, wordt het de medewerkers onmogelijk gemaakt om dezelfde kwaliteit van opvang te kunnen bieden’, zegt Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Terwijl het hier voor een groot deel gaat om kinderen die opgroeien in wijken waar veel gezinnen wonen met een achterstand op verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals de Nederlandse taal.’

Roosters

Ook over de roosters maken de medewerkers zich zorgen. Sinds 1 augustus hebben alle kinderen in Nederland voor hun vierde levensjaar recht op 960 uur peuteropvang. Eerder gold er nog geen wettelijk minimum aantal uren. Hierdoor komen kinderen nu vaak meer uren naar de opvang dan voorheen, wat meer taken met zich meebrengt, terwijl de pedagogisch medewerkers gekort worden op die taken.

Dorenbos: ‘Veel kinderen komen vier dagdelen in de week van vier uur. Om de taken goed verdeeld over de dag te houden, willen de professionals dat vooral de doelgroepkinderen in de ochtenden komen, omdat zij dan nog voldoende aandacht en energie hebben. In de middagen ontstaan er nu veel conflicten omdat de kinderen hangerig en huilerig worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.