Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers Borus Kinderopvang in actie tegen directie

Medewerkers Borus Kinderopvang in actie tegen directie

Na een aantal schriftelijke verzoeken tot bemiddelen en onderhandelen zijn 30-35 pedagogisch medewerkers van Kinderopvang Borus het beu. Ze demonstreren vrijdagavond tegen de directie omdat ze zich niet meer prettig voelen in de gespannen en onzekere werksfeer binnen de organisatie. Bij Borus Kinderopvang werken ongeveer 150 medewerkers op diverse locaties in Noord-Holland, waarvan de meeste in Uithoorn en Hoofddorp.

Ultimatum
De medewerkers hadden in samenwerking met vakbond Abvakabo FNV een ultimatum gesteld tot vrijdagmiddag 12 uur waarin ze eisen stelden om de werksfeer in de organisatie te verbeteren. Hier is geen gehoor aan gegeven en dus komen de medewerkers in actie door op de openbare weg voor het hoofdkantoor in Uithoorn te gaan demonstreren. De klachten van de medewerkers gaan over intimidatie door de eigenaar van de organisatie die regelmatig zou hebben gescholden. Daarnaast zou de wet Kinderopvang niet worden nageleefd en belangrijke informatie over inspectie en handhaving niet gedeeld worden met medewerkers. 

Borus Kinderopvang spreekt het niet naleven van de regels volgens de wet Kinderopvang tegen en zegt de naleving van de inspectieregels wel op orde is, wat onder andere blijkt uit de positieve scores met betrekking tot de HKZ-certificering van de organisatie.

Meerderheid tegen demonstratie
De advocaat van Van den Oetelaar laat weten dat een meerderheid van de medewerkers van Borus Kinderopvang niet achter de protestactie staat. ‘Van de 150 medewerkers, gaan 20 mensen demonstreren. Een meerderheid heeft in een brief aan de Abvakabo aangegeven tegen een demonstratie te zijn. Zij zijn wel van mening dat de communicatie verbeterd moet worden, maar weerleggen de angstcultuur waar de Abvakabo over spreekt. Wij begijpen niet wat de motieven van Abvakabo zijn om de onenigheid in het bedrijf, dat ooit begon met een vraag over de eindejaarsuitkering, zo uit z’n verband te rukken.’

Wurgcontracten
De Abvakabo stelt dat de organisatie medewerkers aan zich bindt met wurgcontracten. ‘Allemaal net binnen de wettelijke mogelijkheden’ vertelt Ben Hoogendam van Abvakabo FNV ‘maar niet conform de reguliere contracten in de kinderopvangsector. Zo hebben medewerkers een zwaar concurrentiebeding en er zijn behoorlijk pittige boeteclausules voor overtredingen.
Abvakabo FNV vindt ingrijpen noodzakelijk omdat het ‘cowboygedrag de kwaliteit van de kinderopvang niet ten goede komt’.

Brancheorganisatie
Van den Oetelaar is naast eigenaar van Borus Kinderopvang bestuurslid van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Hij vertegenwoordigt hierin de kleine kinderopvangorganisaties. Het bestuur van de Brancheorganisatie laat weten eerst een goed beeld van de situatie te willen vormen. ‘Daar hoort een gesprek bij met Stefan van den Oetelaar. Aan de hand van die informatie zal het bestuur kunnen vaststellen of er aanleiding is om hierover een standpunt in te nemen’, aldus de woordvoerder.

Lees meer op abvakabofnv.nl >>

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.