Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medeopvoeders staan centraal in Week van de Opvoeding

Het leven van kinderen en ouders is de afgelopen tijd flink bepaald door de coronamaatregelen. Daar is in de Week van de Opvoeding dan ook in het bijzonder aandacht voor. Vandaag is de aftrap van deze tiende editie vol activiteiten voor gezinnen, medeopvoeders en professionals.
opvoeding
iStock

Het thema van de Week van de Opvoeding 2020 is ‘Staan en opvallen’. Omdat opvoeden genieten maar ook hard werken is, met vallen en opstaan. Welke factoren zorgen dat ouders zich fijn voelen in het ouderschap? En hoe kunnen professionals hier een versterkende rol in spelen?

Omgeving

Tot voor kort waren de meeste gezinnen aan huis gebonden en hadden weinig direct contact buitenshuis, zelfs niet met de naaste familie en beste vrienden. Lastig, want opvoeden doe je samen met de familie, buurt, sportvereniging, school, kinderdagverblijf en anderen. Iedereen in de omgeving heeft invloed op het kind en kan een rol in de opvoeding spelen.

Medeopvoeders

De Week van de Opvoeding 2020 start daarom op 5 oktober van 10.00 tot 11.30 uur met een webinar over mede-opvoeders; mensen uit de omgeving van een gezin die betrokken zijn bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Hoe belangrijk zijn die medeopvoeders, welke verschillende vormen van steun kunnen zij eigenlijk bieden? De druk op ouders is altijd groot, maar juist in deze periode van beperkende maatregelen kan die druk toenemen en is steun uit de omgeving van grote waarde.

Online activiteiten

Naast de opening van de Week van de Opvoeding organiseren honderden andere organisaties activiteiten die een ontmoeting stimuleren tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Gezien de situatie rond corona zijn veel van deze activiteiten online. Gezinnen zelf kunnen aan de slag met allerlei activiteiten: op de site van het Nederlands Jeugdinstituut staat voor iedere dag iets leuks.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.