Kinderopvang magazine nr. 5, 2019

    In het meinummer van Kinderopvang kijken we een dagje mee op de kinderopvang door de ogen van een baby. Hoe ziet een baby de groep? Verder gaan we op bezoek bij kinderopvang ’t Werckel. Deze groene kinderopvang brengt kinderen in aanraking met de natuur en laat ze de lol ervan ervaren. En er is een dubbeldik dossier over voeding. Met handige weetjes, tips voor gezonde traktaties en informatie over allergieën.

    Waar ben ik en waar is mamma?

    We kijken een dagje mee op de opvang… door de ogen van baby Noah.

    Dit willen wij

    Wie: Immanuel Jurg (45), Tamara Liscaljet (38) en Lucia (14 mnd). Wat: 3 dagen gastouderopvang bij Marijke Bolder/gastouderbureau Het Krokodilletje, Arnhem. Prijskaartje: € 600 bruto, € 200 netto.

    Kinderopvang ’t Werkel groen op alle fronten

    Breng kinderen in aanraking met de natuur en laat ze vooral de lol ervan ervaren. Dat is de visie van ’t Werkel in Zwolle. Oprichter Mariëlle Hettinga (43) begon drie jaar geleden met dit groene kindercentrum naar Deens model. Inmiddels is er een flinke wachtlijst. ‘Het werkt echt. Je ziet het gedrag van kinderen veranderen.’

    Springlab Bewegend leren met interactieve games

    Bij kinderdagverblijf De Berenboot in Nijmegen hebben ze in januari innovatieve spellen aangeschaft om peuters meer te laten bewegen. Pedagogisch medewerkers zijn enthousiast: ‘Kinderen vinden het prachtig’.

    Column – De dichtende ninja

    Jip was zeven jaar toen hij in mijn bso -groep zat. Hij zocht graag contact met de leiding en praatte dan honderduit. Tegenover de andere kinderen hield hij zich een beetje op de vlakte. Opvallend was zijn brede woordenschat en soms peinzende manier van spreken, waardoor hij ouder klonk dan dat hij was. Dit hoogbegaafde jongetje was een oude(re) ziel in een jong lichaam…

    Dossier: Voeding

    Eten is emotie. Organisaties die het voedingsplan omgooien, kunnen daar over meepraten. De overgang van ranja naar water en van smeerworst naar humus valt niet bij iedere ouder goed. Voeding zegt iets over wie je bent, dus ook over wat voor kinderopvangorganisatie je wilt zijn. In dit dossier: handige weetjes over kinderen en eten, een paar lekkere én gezonde recepten en de nieuwste inzichten op het gebied van voedselallergie. En je leest hoe ze bij Smallsteps de kinderen aan de (onbekende) groenten krijgen: door op smaaksafari te gaan!

    Kinderyoga

    Marjolein Smit is auteur van het boek Yoga voor peuters en kleuters. In deze rubriek deelt ze een aantal leuke oefeningen en spelletjes die je zelf met de kinderen kunt doen.

    In Dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: knutselen met baby’s, kan dat?

    Elke dag een muziekkwartiertje

    Elke dag een kwartier zingen, bewegen en samen muziek maken: zo’n muziekkwartiertje stimuleert spelenderwijs de ontwikkeling van jonge kinderen. Hoe je dat structureel vormgeeft in de kinderopvang, legt muzikant en Muziek-op-Schoot-docent Félice van der Sande uit.

    Mijn locatie

    In Mijn Locatie praten managers over hun locatie, team en waar ze trots op zijn. Kirsten Ochse (35) wilde na de hbo-pedagogiek het onderwijs in, maar merkte tijdens een stage dat haar hart lag bij de peuteropvang. Ze is nu floormanager en pedagogisch medewerker bij De Wirrewarre in Laren, onderdeel van Montris Kinderopvang.

    10 Tips om op de juiste manier te tillen

    In de kinderopvang til je soms wat af. Denk aan de baby’s en peuters zelf, maar ook aan dozen met luiers of speelgoed, zoals trapfietsjes en stepjes. Hoe kun je goed tillen, zonder last te krijgen van je rug, nek of schouders? In de Arbocatalogus Kinderopvang van FCB vind je tips.

    Creativiteit is meer dan knutselen

    In deze serie van vier artikelen vertelt Nicole de Beer van Creative like kids over creativiteit. Dit is deel 3, waarin we leren dat creativiteit niet alleen knutselen is. Je hebt het nodig voor alles!