Kinderopvang magazine nr. 3, 2023

    Het meinummer van Kinderopvang besteedt aandacht aan de nieuwe cao Kinderopvang. Wat verandert er voor jou? De vakbonden FNV en CNV en branchepartijen BK en BMK hebben na maanden onderhandelen eindelijk een gedeeltelijk akkoord voor de cao bereikt. Wat verandert er bijvoorbeeld qua salaris voor je en wat wordt er gedaan aan de hoge werkdruk en personeelstekorten?
    Daarnaast starten we met een nieuwe serie ‘Wij Samen’, waarin we originele, inspirerende en leerzame samenwerkingen in de kinderopvang in beeld brengen. Deel 1 gaat over kinderopvang Kinderkade en boerderij De Koeienkade in Muiden: een samenwerking tussen een kinderdagverblijf, een bso en een boerenbedrijf.

    Editorial: Realiteitsschok

    Voordat ik hoofdredacteur Kinderopvang werd, was ik hoofdredacteur Zorg+Welzijn. Een vaktitel voor sociaal werkers. In die rol interviewde ik Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. Een opmerking die ze maakte bleef me bij: ‘We willen niet geloven dat er mensen zijn die hun geslachtsdelen of vingers in gaatjes van kinderen stoppen. Maar het gebeurt en de omvang en impact ervan zijn enorm.’ Ik kreeg een realiteitsschok toen ze dit zei.

    Zo kan het ook: De Melkfabriek focust op ontspanning

    Zo kan het ook: biologisch eten en yoga voor alle kinderen, ontspanningsmassages en sportlessen voor medewerkers. Kinderdagverblijf De Melkfabriek in Utrecht zet op deze manier in op een ontspannen, gezonde omgeving, voor kinderen én medewerkers. Eigenaar Noëlle Kauerz: 'Het zijn investeringen die financieel gezien misschien niets opleveren, maar die bijdragen aan het welzijn van kinderen en medewerkers.'

    Observeren en documenteren

    In deze serie nemen we je mee in het werken met de pedagogiek van Reggio Emilia. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie in je werk? Wil je de routine in je groep doorbreken en eens iets nieuws proberen? Heb je zin om echt met je pedagogische taken en talenten bezig te zijn? Lees dan verder. Dit is deel 3 van de serie, over observeren en documenteren.

    Nieuwe cao Kinderopvang: wat verandert er voor jou?

    Hoera, de nieuwe cao voor de kinderopvang is er! Vakbonden FNV en CNV en branchepartijen BK en BMK hebben na maanden onderhandelen eindelijk een gedeeltelijk akkoord voor de cao Kinderopvang bereikt. Wat verandert er voor jou? Qua salaris bijvoorbeeld? En wat wordt er gedaan aan de hoge werkdruk en personeelstekorten?

    Column: Buiten de lijntjes kleuren…

    Situatie: het is 16.00 uur. Een groepje bso-kinderen van een jaar of zes zit aan een gezellige, wat rommelige tafel met allerlei knutselspullen. Inclusief een pot - doe nou eens de dop erop - stiften. De sfeer is opperbest zo te horen.

    ‘Positieve gedragsondersteuning levert de beste sfeer op de groep op’

    We moeten in de kinderopvang doen aan positieve gedragsondersteuning. Dat zegt wetenschapper Cathy van Tuijl. Ze realiseert zich dat dat niet makkelijk is: 'Als je positieve gedragsondersteuning wilt bieden moet je afscheid nemen van je primaire reacties'.

    Column: Afscheid

    Vanmiddag werd er op de groepsdeur geklopt. Het was Kees. 'Kom maar binnen!', riep ik vanaf de tafel. De deur ging open. Kees kwam binnen, samen met zijn moeder en zusje. 'Kees wil jou even een knuffel geven. Hij heeft het nog vaak over je', zei zijn moeder. Ach wat lief.

    Wij Samen: Kinderopvang en boerderij

    In de serie Wij Samen brengen we originele, inspirerende en leerzame samenwerkingen in de kinderopvang in beeld. Dit is deel 1, over kinderopvang KinderKade en boerderij De Koeienkade in Muiden: een samenwerking tussen een kinderdagverblijf, een bso en een boerenbedrijf.

    Werken in de kinderopvang: wat past bij jou?

    Als pedagogisch professional kun je op verschillende manieren aan de slag. In loondienst of als zzp'er, als gastouder, als nanny bij een gezin thuis, op de dagopvang of op de bso. Je hebt dus wat te kiezen. Maar wat past het best bij jou? Wat houden de verschillende werkvormen in de praktijk in en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten de belangrijkste opties voor je op een rijtje.

    Goed contact met ouders verhoogt het werkplezier

    'Als ik professionals vraag wat ouderbetrokkenheid is, dan gaan de antwoorden over wat ouders zouden moeten doen. Het gaat over hun gedrag, dingen waar een pm'er weinig aan kan veranderen.' Dat vertelt Peter de Vries, expert op het gebied van ouderbetrokkenheid. Hij draait het om: ouderbetrokkenheid gaat niet om de betrokkenheid van ouders, maar om de betrokkenheid van professionals op ouders.

    Vraag aan de coach: ‘Kijk achter het gedrag’

    Mique van Gorp is ontwikkelingspsycholoog en zelfstandig pedagogisch coach. Ze heeft ruim 22 jaar ervaring in de kinderopvang en geeft trainingen van HetKan! aan kinderopvangorganisaties in heel Nederland. Daarnaast ondersteunt ze ouders met opvoedvraagstukken. In deze rubriek bespreekt ze een casus uit haar praktijk.

    Leren fietsen op de opvang

    Weet je nog? Je eerste keer fietsen, zonder zijwieltjes? Alsof de wereld ineens aan je voeten ligt. Zelf kunnen fietsen is niet alleen leuk, maar ook goed voor je motorische ontwikkeling en je zelfvertrouwen. En dat wil SKSG Kinderopvang Bruintje Beer in Groningen graag stimuleren. De kinderen leren er fietsen: eerst op een loopfiets en dan op een fiets met trappers - zónder zijwieltjes.

    Veilig Thuis

    Als je vermoedt dat een kind op je groep thuis niet veilig is, kun je een melding doen bij Veilig Thuis. Maar wat gebeurt er vervolgens mee? Sanne Leenders van Veilig Thuis legt het uit.

    Kids Actief Thema: Moederdag

    Op 14 mei is het weer Moederdag: een mooie dag om flink uit te pakken voor alle moeders. Moederdag valt altijd op een zondag. Omdat het kinderdagverblijf dan gesloten is, maken we vóór die tijd alvast leuke dingen voor de moeders. In de week voor Moederdag krijgen alle moeders een cadeautasje of -doosje met mooie en leuke dingen. En… de vaders mogen stiekem best een beetje meegenieten. De locatie wordt versierd door de bso-kinderen.

    Kinder Boeken

    kinderboeken

    Kinderen die je bijblijven: ‘Is het een probleemkind?’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Martyna (niet haar echte naam).

    Gespot

    gespot