Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Editorial: Realiteitsschok

Voordat ik hoofdredacteur Kinderopvang werd, was ik hoofdredacteur Zorg+Welzijn. Een vaktitel voor sociaal werkers. In die rol interviewde ik Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. Een opmerking die ze maakte bleef me bij: ‘We willen niet geloven dat er mensen zijn die hun geslachtsdelen of vingers in gaatjes van kinderen stoppen. Maar het gebeurt en de omvang en impact ervan zijn enorm.’ Ik kreeg een realiteitsschok toen ze dit zei.
Sophie van Hogendorp hoofdredacteur Management Kinderopvang sophie.vanhogendorp@bsl.nl

Natuurlijk weet iedereen dat seksueel misbruik voorkomt, maar erover praten of denken doen we liever niet. Maar het is er wel. En zeker als het gaat om kinderen, is het zó belangrijk dat wij als volwassenen alert zijn op signalen. Van misbruik, maar ook van (huiselijk) geweld of verwaarlozing. Want we willen er niet over nadenken, we willen al helemáál niet dat een kind ermee te maken krijgt.

Een pm’er die ik onlangs sprak, vertelde me over een melding die ze deed bij Veilig Thuis. Ze maakte zich zorgen om een kind op haar groep en na lang twijfelen belde ze Veilig Thuis. Maar tot haar verbazing veranderde er na haar melding niets. En vanuit Veilig Thuis bleef het stil. ‘Ik vraag me af of het nut heeft om te melden en ik weet ook niet of ik het weer zou doen.’

Begrijpelijk dat ze gedemotiveerd is, maar ik schrok wel van die opmerking. Want als niemand meldt, krijgt het kind sowieso geen hulp. Daarom vind je in dit magazine een artikel over Veilig Thuis. We zoomen in op wat er gebeurt ná een melding. Om te laten zien dat melden echt loont. Want uiteindelijk hebben we allemaal 1 doel: misbruik stoppen.

Sophie van Hogendorp
hoofdredacteur Kinderopvang
sophie.vanhogendorp@bsl.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.