Kinderopvang magazine nr. 3, 2024

  Op bezoek bij ZON!| Zieke kinderen op de opvang| Stefanie werkt op Curaçao| Tips voor omgaan met trauma’s bij een kind| Bso bij een bijzondere school| Nieuw boek van pedagoog Rhodé van den Berg| Voorleesverhaal Max en Lisa als top-kok

  ‘Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je voor kinderen kunt zorgen’

  Een kind dat heel erg onder je huid zit? Goede kans dat zo'n kind gedrag vertoont dat in jouw eigen kindertijd is afgekeurd, zegt pedagoog Rhodé van den Berg (37). ‘Alles wat je zelf als kind hebt geleerd en meegemaakt, neem je mee in je werk. Onlangs verscheen haar eerste boek.

  Kinderen die ziek naar de opvang komen. Zo ga je ermee om

  Het bleek een hot topic op onze socialmedia-kanalen: zieke kinderen die door hun ouders naar de opvang gebracht worden. Op onze vraag of dit voorkomt, en hoe pm'ers ermee omgaan, kregen we honderden reacties.

  Column: Op werkbezoek

  Steeds vaker gaan wij op werkbezoek, en dan nemen we graag beleidsmensen mee, om ze een kijkje in de praktijk te geven. Het doel is natuurlijk om goed te kijken en de ervaring van die dag mee te nemen in het maken van nieuw beleid in de kinderopvang.

  De pedagogische visie van Janusz Korczak

  Zijn naam is misschien niet zo bekend als die van andere pedagogen, maar zijn invloed op het onderwijs en de zorg voor kinderen is groot: Janusz Korczak.

  Op bezoek bij ZON! Thuis in Den Hoorn

  Ze noemen het liefdevol een minidorp: de locaties Bij ZON! Thuis en ZON! Kinderkookcafé vormen samen de plek voor de ‘scharrelpeuters' en nso in Den Hoorn

  Gespot

  Mölkky is een Fins kegelspel dat bij onze noorderburen al sinds eind jaren 90 wordt gespeeld, maar nu ook eindelijk in Nederland ontdekt is.

  ‘Helpen bij de ouderengym’

  Erg levendig, dat betekent de naam van het Groningse gebouw De Tirrel in Winsum.

  Podcast. Opvang van 2014 naar nu

  Koffiedik kijken met... Dat was de titel van een artikel in Management Kinderopvang in 2014. In dit artikel keken directeuren en bestuurders uit de kinderopvang vooruit: hoe ziet de sector er over 10 jaar uit? Inmiddels zijn die 10 jaar voorbij: tijd om na te gaan welke voorspellingen uitkwamen en welke juist niet. ‘Tien jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat we het nu steeds vaker en serieuzer over gratis kinderopvang hebben.'

  De verteltafel. Spelen met verhalen en materialen

  Voor jonge kinderen is het soms een hele opgave om tijdens het voorlezen hun aandacht erbij te houden. Dat kan voor jou wel eens lastig zijn.

  Deel 2: MKC Waalsdorp. Bso bij een bijzondere school

  In deze serie krijg je een kijkje in de keuken bij bso's die samenwerken met een ‘bijzondere' school.

  Groeten vanaf… Curaçao!

  Nederlandse collega's over de grens. Groeten vanaf Curaçao!

  Kinderboeken

  De Beterweter weet altijd alles beter! Nou ja, niet altijd.

  Kinderen die je bijblijven. ‘Ze moet eerst haar brood opeten’

  Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? In dit nummer het verhaal van Haya.

  Column: Oud zeer en nieuwe wondjes (2)

  In mijn vorige column legde ik je de vraag voor of je kinderen kunt beschermen tegen pestgedrag en tegelijk weerbaar kunt maken. Veel pm'ers hebben de neiging om sterk het accent te leggen op het beschermen van het slachtoffer.

  Kids Actief

  Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle de vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.

  Vraag aan de coach ‘Op je billen blijven zitten’

  Lees hier hoe Mique van Gorp de casus 'Op je billen blijven zitten' aanpakt.

  Column: Wanneer ben je eigenlijk een professional?

  Maar wij zijn professionals, dat is het verschil!', hoor ik in een kinderdagverblijf een leidinggevende tegen een stagiaire zeggen. Wat was er precies aan de hand? De stagiaire had in een conflict tussen kinderen in haar groep ingegrepen en toen haar werd gevraagd waarom ze dat op die manier had gedaan, had ze gezegd dat haar moeder dat vroeger ook zo deed. 

  Bij mij op de groep

  Wat vinden pm'ers belangrijk in hun werk en hoe ziet hun team eruit? Arjan Eikelboom werkt vanaf 2017 als pm'er en sinds drie jaar als assistent-locatiemanager bij kinderopvang SKE SPRENG! in Eerbeek.

  De pedagogische vraag van de maand

  Er is een nieuwe collega gestart op jullie peutergroep. Na een periode van veel verschillende invallers is dat hartstikke fijn natuurlijk, maar het is nog wel even wennen.

  7 tips voor omgaan met trauma’s bij een kind

  Trauma's kunnen veel impact hebben op de ontwikkeling van een jong kind. Of het nu komt door misbruik, oorlogssituaties of andere heftige gebeurtenissen in het leven van een kind. Hoe herken je een getraumatiseerd kind en wat kan je doen als pedagogisch professional?

  MAX EN LISA. Top-kok

  Om voor te lezen.

  Nu online: Kinderopvang nr. 3, 2024

  Het bleek een hot topic op onze socialmediakanalen: zieke kinderen die door hun ouders naar de opvang gebracht worden. Hoe ga je hier als pm'er mee om? Lees hier alles over in Kinderopvang nr.3. Nu online!