Kinderopvang magazine nr. 2, 2023

    Het maartnummer van Kinderopvang besteedt aandacht aan de herkenning van de 4 hechtingsstijlen. Kinderen kunnen veilig en onveilig gehecht zijn. Hoe ga je om met onveilig gehechte kinderen? Gezinspedagoog Joyce Blauwhoff geeft tips.
    Daarnaast een artikel over ‘liefdevol begrenzen’. Natuurlijk wil je dat kinderen altijd lekker in hun vel zitten, meewerken en lekker spelen. Toch krijg je ook te maken met kinderen die slaan, gillen in de weerstand schieten of ander pittig gedrag vertonen. Hoe los je dit oplost vertelt kinderpsycholoog Tischa Neve.
    In de serie Jij & je werk lees je over de herziene Beroepscode van pedagogisch medewerkers. Eind januari 2023 kwam deze beschikbaar. Wat kun je eigenlijk met die beroepscode in de praktijk?

    Zo kan het ook: Op ontdekkingsreis met Kids Lodge

    Je kunt geen krant openslaan of het nieuws over crisissen in de kinderopvang slaat je om de oren. Tijd voor positieve verhalen. Verhalen over locaties die laten zien: zo kan het ook! Kinderopvangorganisatie Kids Lodge bijt het spits af. Deze brede kinderopvang noemt zich 'familiecentrum' en dat heeft een reden.

    Mijn locatie

    Joy Ellen Bos is directeur-eigenaar van Enjoy! Kinderopvang, met vier kinderopvanglocaties en twee 'learninglocaties' in Amstelveen. In Mijn Locatie vertelt ze over haar locaties, team en waar ze trots op is.

    Recensie: De kracht van spel

    Dit boek gaat over de kracht van spel. Jonge kinderen spelen, niemand zegt dat ze dat moeten doen, de behoefte komt van binnenuit. Als pedagogisch medewerker wil je kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Maar hoe verhouden spelen en leren zich tot elkaar? Wat vraagt dat van jou? Hoe bied je kinderen optimale ontwikkelkansen vanuit spel? Kun je er op vertrouwen dat een kind al spelend voldoende leert?

    Column: What you see is what you get

    Ze had de rondleiding net achter de rug. Enthousiast over haar indruk van de dagopvanggroep gaf ze aan zo 'superblij' te zijn met de 'superleuk' ingerichte groep en de 'superaardige' leiding. Ze had alle vragen kunnen stellen die in haar opkwamen en het voelde goed. Dus we konden rekenen op de nieuwe 1-jarige Esmee. Altijd leuk als er weer iemand bij komt.

    Vraag aan de coach: ‘Ze spelen niet’

    Mique van Gorp is ontwikkelingspsycholoog en pedagogisch coach. Daarnaast ondersteunt ze ouders met opvoedvraagstukken. In deze rubriek bespreekt ze een casus uit haar praktijk.

    Column: Van verticaal naar horizontaal

    'Ga je het niet missen, die kleintjes op je groep?' Een vraag die ik veel krijg als ik vertel dat ik van een verticale groep naar een horizontale peutergroep ga. Ja, zeker wel, maar die kleintjes zitten gelukkig nog dichtbij en ze komen uiteindelijk bij mij terug. En, mijn 'oude' 1 tot 4-groep is ontzettend leuk, maar soms ook heel onhandig.

    Gespot

    Leuke artikelen gespot!

    Kinderboeken

    Actuele kinderboeken

    Wij hebben eisvrij

    De eerste kinderen druppelen de zolderkamer van eisvrij binnen. Maison pakt een appel van de fruitschaal en loopt ermee naar de chillhoek. Isaak gaat met kleurpotloden aan tafel zitten. Hij tekent een Minion na vanaf de iPad. Naast hem zit Indy. Ze legt een plakje kaas op haar rijstwafel. Jakob is verdiept in een stripboek. Vestigingsmanager Gladys van der Wallen kijkt rond met een grote glimlach. 'Het lijkt misschien een doodnormale dag bij een bso, maar bij eisvrij gaat alles toch altijd anders dan anders.'

    Senioren lezen voor aan peuters

    Bij kinderopvang KION in Nijmegen worden de peuters op een aantal locaties elke week getrakteerd op een mooi, ontroerend of spannend verhaal. Het wordt voorgelezen door senioren van de Voorleesgroep Kinderopvang. Het initiatief werd 25 jaar geleden bedacht door Lonneke Bisschop, programmacoördinator van Bibliotheek Gelderland Zuid. 'We slaan twee vliegen in één klap.'

    Serie: De pedagogische kracht van de ruimte

    In deze serie nemen we je mee in het werken met de pedagogiek van Reggio Emilia. Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie in je werk? Wil je de routine in je groep doorbreken en eens iets nieuws te proberen? Heb je zin om echt met je pedagogische taken en talenten bezig te zijn? Lees dan deel 2 van deze serie, over de pedagogische kracht van de ruimte.

    Beroepscode Kinderopvang herzien

    Eind januari 2023 kwam de herziene Beroepscode van pedagogisch medewerkers in kinderopvang beschikbaar. Wat kun je eigenlijk met die beroepscode in de praktijk?

    Zo stimuleer je de ontwikkeling van het kinderbrein

    Pm'ers kunnen een positieve invloed hebben op een goede ontwikkeling van het kinderbrein, stelt auteur Ben Daeter in zijn pas verschenen boek Het mysterie van het leren. Hij legt hij uit wat je als pm'er hiervoor precies kunt doen.

    Poepdag

    Het klinkt een beetje vies, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Iedereen heeft ermee te maken, iedereen doet het. Sommige mensen doen het iedere dag, anderen maar één keer per week. De grote boodschap. Poepen, kakken, windjes laten. En omdat iedereen ermee te maken heeft, is het niet gek dat er elk jaar een Nationale Poepdag is. Dit jaar valt deze Poepdag op woensdag 12 april. We maken er een feestje van, met vrolijke drollenkoekjes, een speur- en geurtocht en een verrassende Poe(x)positie!

    Hechtingsstijlen: een veilige basis voor alle kinderen

    Kinderen kunnen veilig en onveilig gehecht zijn. De hechting van een kind kun je terugzien in het gedrag. Hoe ga je om met onveilig gehechte kinderen? Gezinspedagoog Joyce Blauwhoff: 'Wees de rots in de branding als een kind thuis geen betrouwbare volwassene heeft.'

    Kinderen die je bijblijven: ‘Ik denk dat Jules bij jou geen vertrouwen voelt’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Jules (niet zijn echte naam).

    Liefdevol begrenzen: ‘Kijk achter het gedrag’

    Natuurlijk wil je het liefste dat kinderen altijd lekker in hun vel zitten. Dat ze luisteren, meewerken en lekker met elkaar spelen. Toch krijg je ook te maken met kinderen die slaan, gillen, in de weerstand schieten of ander pittig gedrag vertonen. Straffen helpt niet om dat op te lossen. Wat wel helpt, weet kinderpsycholoog Tischa Neve. 'Begrens het kind liefdevol.'

    Wat als ouders vasthouden aan strak slaapschema?

    'Als je Lotte langer dan een uur laat slapen vanmiddag, dan wordt het vannacht wéér een drama.' Herkenbaar? Sommige ouders zijn de wanhoop nabij door slapeloze nachten met hun baby en geven gedetailleerde instructies aan pedagogisch professionals over het slaapritme van hun kind. Behalve dat zo'n strak slaapschema in de praktijk vaak niet uit te voeren is, komt het ook lang niet altijd de groepsdynamiek ten goede. Hoe ga je het gesprek aan met ouders?