Kinderopvang magazine nr. 12, 2021

    In het decembernummer van Kinderopvang zeggen we bye bye energieslurpers, hallo energieboosters!
    Hoe krijg je de werkdruk naar beneden en hoe verhoog je je werkplezier? Alex van der Wal geeft je handige tips. Kijk samen met je team naar de balans.
    Ook kinderen van de Covid-generatie vragen soms veel aandacht. Ze zijn gewend geraakt om op de arm op schoot in slaap te vallen, het draagt bij aan de werkdruk van pedagogisch medewerkers. Zulk gedrag lijkt deels een gevolg van de lockdowns waarbij jonge kinderen het kinderdagverblijf soms wat zijn ontwend. Hoe ga je daarmee om?

    De redactie wenst jullie allen een mooi, gezond, rustig maar ook energiek 2022!

    Bye bye energieslurpers, hallo energieboosters!

    Hoe krijg je de werkdruk naar beneden en hoe verhoog je je werkplezier? Daar weet Alex van der Wal alles van. 'Door je te focussen op waar jij (in)direct invloed op kunt uitoefenen. Zo wint het werkplezier het van de kommer en kwel.'

    Kinderen van de covid-generatie

    Kinderen die veel aandacht vragen, gewend zijn geraakt om op de arm of op schoot in slaap te vallen, het draagt bij aan de werkdruk van pedagogisch medewerkers. Zulk gedrag lijkt deels een gevolg van de lockdowns, waarbij jonge kinderen het kinderdagverblijf soms wat zijn ontwend. Dat zien ze bij Stichting Kinderopvang Waterland (SKW). De kinderen hebben moeite om (opnieuw) in te voegen in de groep. Hoe ga je daarmee om?

    Column – Een geest

    Amaaaraaaa… Amaraaaa… De bijna achtjarige Esmee staat buiten, temidden van haar vier vriendinnetjes. Ze staan dicht bij elkaar en kijken allemaal in de lucht dezelfde richting op. En weer hoor ik haar roepen: 'Amaaaraaa'. Daarna grote opwinding in het groepje en dan op zo'n manier dat je toch maar eens een kijkje wilt gaan nemen. Als ik naar ze ben toegelopen hoef ik al niets meer te vragen, want drie opgewonden stemmetjes proberen me tegelijk te vertellen dat ze op zoek zijn naar een geest! Ze heet Amara en die zou net in de lucht daar te zien zijn geweest. Vijf wijsvingers wijzen naar een regenwolkje. Het groepje is nu echt in staat van grote opwinding en alertheid! Dit is spannend en het lijkt leuk, zo te horen aan het wat zenuwachtige gelach.

    Twintig minuten gefascineerd naar een 3D-printer staren

    Een bso waar achtplussers hun eigen stad Winschoten fotograferen, digitaal nabouwen en vervolgens met een Virtual Reality-bril op doorwandelen. De Groningse stichting Kinderopvang KiWi heeft dit najaar pilot-bso De Maki's voor media en techniek geopend. Hier kunnen kinderen kennismaken met Minecraft, geocaching en robots die kerstballen beschilderen. De belangstelling van ouders en kinderen is groot. Een middag bij De Maki's.

    Lievelingetjes en ettertjes

    Met sommige kinderen voel je meteen een klik: gewoon een heerlijk kind! Natuurlijk behandel jij zo'n kind precies hetzelfde als alle andere kinderen. Of betrap je jezelf er wel eens op dat je van het ene kind meer kan hebben dan van het andere? Is dat onprofessioneel? Hoe ga je om met een kind dat 'in jouw allergie zit'? Het zijn lastige dingen om te bespreken. Vier medewerkers van verschillende kindercentra bij Kinderopvang Morgen (een koepel van kinderopvangorganisaties in Rijswijk, Den Haag en Delft) waren bereid om er openhartig over te praten.

    Kerstverhaal – Het blauwe bakje

    Het ruikt verrukkelijk. Papa en mama zijn al de hele dag druk in de keuken. Jim is hun grote hulp. Hij pakt keukenspullen waar ze om vragen en gooit schilletjes in de groene kliko. Jim is gek op de stoofpeertjes die papa maakt. Ze zijn heerlijk zacht en mooi donkerrood. Het liefst schept Jim zijn hele bord vol. Je hoeft er haast niet op te kauwen, ze glijden zo je keel in.

    KnikDak, een duurzame kinderopvanglocatie

    Het duurzame multifunctionele gebouw KnikDak in Beijum, net boven Groningen, opende in januari 2021 haar deuren. Je vindt er kinderopvang, onderwijs én appartementen voor jongeren. De kinderen van SKSG mochten meedenken over de inrichting van het gebouw, dat voorzien is van de allernieuwste duurzame snufjes.

    Een kind dat zwijgt

    Ruim driekwart van de wereldbevolking groeit op met meerdere talen. Grote kans dat in jouw groep ook kinderen zitten die meertalig opgevoed worden. Meestal gaat dat soepel en gemakkelijk, vaak verloopt de taalontwikkeling wel iets langzamer, omdat het kind meerdere taalsystemen moet opbouwen. Soms kan het te veel worden voor een kind en zwijgt het in een of meer talen… maar niet in alle!

    Toveren met boeken

    Zijn sprookjes te eng voor peuters? Of zijn wíj bang en willen we alleen lieve verhaaltjes voor jonge kinderen? Het ene sprookje is het andere niet en de ene peuter kan meer aan dan de andere. Dat geldt ook voor pm'ers. Herinner jij je sprookjes uit je kindertijd? Een huisje van koek, een wonderlamp of een slimme spin? Sprookjes prikkelen je fantasie en spelen met diep menselijke angsten zoals verdwalen of opgeslokt worden door het duister.

    De jonge onderzoekers

    In Naaldwijk ging eind augustus een speciale groep van start voor peuters met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Waarom? Hoe ziet het aanbod in deze groep eruit? En waar moet je rekening mee houden als je werkt met deze kinderen?

    ‘Uitwisseling inspireert’

    Jarmila Berkel (46) is directeur van Bethel Methodist School op Sint Eustatius ('Statia'), een basisschool met 130 kinderen en een peutergroep voor driejarigen. Jarmila heeft SPW-3 en Pabo in Den Haag gedaan, maar keerde terug naar haar geboorte-eiland. Recent was ze met drie collega-directeuren op werkbezoek bij Kinderopvang Op Stoom in Haarlem.

    In dialoog met de pedagoog

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand de laatste aflevering: evaluatie.

    ‘En als ik groot ben gaan we trouwen’

    Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Daniël (niet zijn echte naam).