Werk jij al met loose parts?

Open eind-materialen oftewel loose parts zijn al zo oud als de weg naar Rome. Kinderen kunnen er volop mee ontdekken en spelen. Het Jonge Kind Centrum organiseert een speciale loose parts-inspiratieworkshop voor pm’ers en leerkrachten. Anneke Wijngaarden van het JKC vertelt er meer over.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Pixabay
Loose parts zijn materialen die kinderen kunnen gebruiken zoals zij zelf willen. Doppen bijvoorbeeld, of steentjes, spiegels, kralen, plankjes of houten schijven. En ze zijn populair: via platforms als Instagram, Pinterest en Facebook delen liefhebbers hun nieuwste vindingen. Er bestaan zelfs loose parts-communities waar ouders en professionele opvoeders wereldwijd ideeën met elkaar uitwisselen. De mogelijkheden met deze materialen zijn eindeloos. Anneke Wijngaarden: ‘Loose parts kenmerken zich doordat kinderen ze kunnen bewegen en veranderen. Ik noem dit ‘het manipuleren van de materialen’.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41189-018-0056-y/MediaObjects/41189_2018_56_Fig2_HTML.jpg

Er zijn eindeloos veel spelmogelijkheden mee te bedenken. Met deksels kun je stapelen, je kunt ze sorteren van klein

0
50

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.