Medezeggenschap: top-down en bottom-up

Inspraak niet via een or, maar via de sociocratische kringorganisatiemethode: Het Buitenschoolse Net kreeg er toestemming voor van de SER. Hoe werkt sociocratie? Over besluitvorming die zowel top-down als bottom-up plaatsvindt. Over consensus versus consent.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Elke organisatie met meer dan vijftig medewerkers moet de medezeggenschap formeel via een ondernemingsraad regelen. Dat bezorgde Monique Wösten van Het Buitenschoolse Net in Oss en omgeving hoofdbrekens. Want hoe doe je dat als je als organisatie vanuit een omgekeerd organogram werkt, met grote betrokkenheid van onderop? Wat als na veel inbreng van medewerkers een or de breed gedragen beleidsvoorstellen afkeurt?

Levert dat niet een hoop teleurstelling op? Ook werd Wösten niet vrolijk toen zij zich via FCB liet informeren over medezeggenschap en ze als directeurbestuurder niet welkom was op een bijeenkomst met leden van ondernemingsraden. ‘Ik had het gevoel

0
25

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.