Wegkijken is geen optie’

Seksueel misbruik gebeurt. Wegkijken is geen optie, daarom moet je als professionele kinderopvangbranche continu werken aan voorkoming. Dat waren managers met elkaar eens tijdens een recente themadiscussie van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Maar wat zijn de beste maatregelen? Meningen op een rij.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Wij vangen drieduizend kinderen op. Honderd procent voorkoming van seksueel misbruik is een utopie’, zegt bestuurder Tineke Onink van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. ‘Maar je kunt wel maatregelen nemen. Wij doen meer dan ons aan de wettelijke regels houden. Het proces vóór zoiets gebeurt is belangrijk, preventie is de focus. Wij kiezen voor een open aanspreekcultuur. Dat begint met trainingen zoals Feedback en Meldcode. We creëren een cultuur waarin het heel gewoon is om je collega te vragen: waarom doe je dat? In zo’n cultuur kun je tijdens teamoverleg ook open praten over seksuele grenzen. We bespreken praktijksituaties. Een meisje was

0
161

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.