Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mag Hanky Panky Shanghai nog wel?

Het kinderliedje Hanky Panky Shanghai ligt onder vuur. Leden van de Chinese gemeenschap nemen er aanstoot aan, zeker na alle ophef over het corona-virus. Wordt het liedje nog gezongen op kinderdagverblijven?
Hanky Panky Sjanghai
Kinderopvang in Chengdu, China

Voorzitter Barbara de Kort van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) is heel snel en stellig met haar antwoord. ‘Nee, het wordt niet meer gezongen,’ zegt ze op nu.nl. ‘Er is inmiddels binnen het Nederlandse basisonderwijs een groot bewustzijn voor diversiteit en respect. Docenten proberen zo ver mogelijk bij elke uiting van discriminatie vandaan te blijven.’

Op kinderdagverblijven is het beeld diffuser. Op Twitter verschillen de meningen. Sommige pm’ers vinden het liedje echt niet meer kunnen, en spreken collega’s erop aan. Anderen denken dat het zo’n vaart niet zal lopen en vinden het liedje niet zo erg.

Hanky Panky Shanghai op Facebook

Op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal wordt het gesprek ook in alle hevigheid gevoerd. ‘Met twee wijsvingers de ooghoeken optrekken en een lied zingen dat de Chinese taal moet voorstellen is zeer stigmatiserend. Heeft iemand ooit aan een kind van Chinese afkomst gevraagd wat dit met hem/haar doet?’ vindt de een. ‘Is de wereld helemaal gek geworden of zo… Bosbranden, overstromingen en Nederland maakt zich hier druk om??’ beweert de ander.

Net als op Twitter zijn de meeste deelnemers aan de discussie trouwens van mening dat we het liedje niet meer moeten zingen.

Belangstelling om mee te praten? Je bent van harte uitgenodigd.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.