Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maantje’ is hét voorleesboek van november

Het kinderboek 'Maantje' krijgt de Sardes-Leespluim van de maand november 2020. De jury schrijft: 'De grappige en liefdevolle interactie tussen Maantje en haar vader en moeder, de beeldende woordkeus en de verwijzingen naar sprookjes maken van dit voorleesverhaal een sfeervolle belevenis.'

Elke maand kent Sardes de Leespluim toe een veelzijdig voorleesboek voor jonge kinderen (0 tot 6 jaar). ‘Maantje’ van Sjoerd Kuyper werd deze maand gekozen, omdat volgens het juryrapport de eerste zin direct nieuwsgierig maakt naar dit voorleesverhaal van verteller Sjoerd Kuyper: ‘Het was zielig voor papa dat hij het vond.’ Wat vond papa dan in het gras? Een babyeekhoorn waar Maantje, koosnaam voor Amani, direct verliefd op wordt. En waarom was het zielig?

Bang

Papa is bang voor dieren. Maantje en mama houden juist heel erg van dieren! Zij proberen te bedenken hoe dat moet, een jonge eekhoorn verzorgen. Ze leggen hem in een handdoek in de klimop, zetten een schoteltje met kattenbrokjes en een schoteltje met water naast hem neer en ter bescherming zetten ze een mandje over hem heen. Mama leest hem ook nog een sprookje voor. Hoe dit afloopt? 

Lees het volledige juryrapport hier >>

Aan de slag

Wil je op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk dan de activiteiten die Emiel Helmich en Anniek Veenis ontwikkelden bij het boek.

Boekgegevens

Titel: Maantje
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustraties: Alice Hoogstad
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
Vanaf ca. 5 jaar

Over de Leespluim

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Doel van de Leespluim is om goede boeken onder de aandacht te brengen van professionals die werken met jonge kinderen in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzalen, als gastouder of in de onderbouw van het basisonderwijs. Het uiteindelijke doel is kinderen vertrouwd te maken met boeken en lezen. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken in opvang en onderwijs. Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten van 201720182019 en 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.