Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Luchtkwaliteit kinderdagverblijven onvoldoende

Luchtkwaliteit kinderdagverblijven onvoldoende

De luchtkwaliteit in Nederlandse kinderdagverblijven is nog onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Adviesbureau LBP-SIGHT onderzocht de groeps- en slaapruimten van in totaal 80 kindercentra. Ventilatiesystemen ontbreken, verkeren niet in goede staat of worden onjuist bediend. Het ministerie heeft inmiddels een factsheet gepubliceerd met daarin de voorgenomen aanpak van de knelpunten.

Slaapruimten
Het binnenmilieu in kinderdagverblijven is vaak even slecht als dat in scholen. Het gaat vooral om de kwaliteit van de lucht, om oververhitting in de zomer en om geluidoverlast. Daglichttoetreding, ruimteakoestiek en de temperatuur en relatieve vochtigheid in het stookseizoen blijken geen knelpunt te zijn. Met name de ventilatie in de slaapruimten van de kindercentra is vaak onvoldoende. De luchtverversing voldoet in 12 procent van de slaapruimten niet aan de eisen voor de bestaande bouw. 

Erkennen van het probleem
Vaak ontbreken ventilatievoorzieningen, zoals ramen of mechanische installaties. Zijn die wel aanwezig, dan functioneren ze in veel gevallen onvoldoende. Volgens onderzoeker Henk Versteeg van LBP-SIGHTis erkenning van het probleem de eerste stap: ‘Gebouweigenaren en kindercentra kunnen vervolgens eenvoudig door een deskundige de luchtverversing laten controleren. Als die niet voldoet, kan vaak met relatief eenvoudige maatregelen een belangrijke verbetering worden behaald.’

Vertrouwen
Een Ventilatie Prestatie Keuring kan een belangrijke rol vervullen in de communicatie met de ouders. ‘Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun kinderen achterlaten op een plek waar de luchtkwaliteit goed is. Juist kinderen van 0 tot 4 zijn heel kwetsbaar. Een kindercentrum dat de ouders met behulp van zo’n keuring kan laten zien dat de luchtverversing aan nieuwbouweisen voldoet, kan zich daarmee positief onderscheiden.’

Lees ook Binnenmilieu kinderopvang aangepakt >>

Bron: APS
Foto: Stock.XCHNG

1 REACTIE

  1. Het controleren van de luchtverversing door een deskundige is een momentopname, maar geeft uiteraard een goede eerste indruk. Het is beter om continu de luchtverversing te monitoren en deze aan te passen op de behoefte van dat moment.
    Met een CO2 indicator kun je de luchtkwaliteit monitoren en maak je ventilatieproblemen zichtbaar. Deze bewustwording moet leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als er op natuurlijke wijze wordt geventileerd, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen; in een enkel geval zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 meter wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.
    In Juli 2011 heeft het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid een rapport gepubliceerd met de titel ‘Gezondheidsrisico’s in een kindercentrum of peuterspeelzaal (0-4 jarigen)’. In dit rapport worden afspraken beschreven met betrekking tot ventileren en luchten; zo moet er een CO2 indicator aanwezig zijn waarbij continu het CO2-gehalte afleesbaar is.
    Sinds vorig jaar zijn wij distributeur van het Zweedse SenseAir om in deze behoefte te voorzien; sindsdien promoten en verkopen wij een hoogwaardige CO2 meter die betaalbaar en gebruiksvriendelijk is. Wij bieden met onze SenseAir CO2 indicator een aantrekkelijke optie, die binnen een beperkt budget past en alle gewenste functionaliteiten (display, ‘stoplicht’-leds en uitschakelbaar geluidsignaal) heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.