Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Luchtkwaliteit beïnvloedt schoolprestaties kinderen’

De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties.
In totaal werden de schoolprestaties van bijna tweeduizend leerlingen onderzocht.
In totaal werden de schoolprestaties van bijna tweeduizend leerlingen onderzocht. - Foto: Free Images

Dit meldt de University Herald op basis van onderzoek aan de Universiteit van Texas. Het onderzoek is ook geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift Population of Environment. Volgens de onderzoekers halen kinderen relatief lagere cijfers wanneer ze in een omgeving wonen waarin ze uitlaatgassen van auto’s, vrachtwagens en bussen inademen.

Astma en luchtweginfecties

Inademen van uitlaatgassen zou namelijk een lagere weerstand tot gevolg hebben, waardoor kinderen vaker ziek zijn. Daarnaast zouden de hersenen zich minder goed ontwikkelen door de uitlaatgassen. In totaal werden de schoolprestaties van bijna tweeduizend leerlingen onderzocht. Onderzoeker Sara Grineski: ‘Er zijn aanwijzingen dat het verband tussen luchtkwaliteit en schoolprestaties wordt veroorzaakt door ziektes, zoals astma of luchtweginfecties. Hierdoor zijn kinderen afwezig in de les, en dat leidt tot mindere prestaties. Ook kan de constante blootstelling aan giftige uitlaatgassen de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden.’

Niet alleen uitlaatgassen, maar ook armoede heeft een slechte invloed op de schoolprestaties van een kind. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.