Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Loopgravenoorlog tussen Rijk en gemeenten’

Het verschil in opvatting over de opvang en educatie van peuters tussen het kabinet en gemeenten zorgt voor een impasse in het peuterbeleid. Dit zegt Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 op Binnenlandsbestuur.nl. Volgens hem heeft de strijd veel weg van een 'loopgravenoorlog' met als gevolg dat initiatiefnemers van peuteropvang in gemeenten afhaken vanwege al het gedoe.
'Loopgravenoorlog tussen Rijk en gemeenten'

Gemeenten en het kabinet hebben een heel verschillend beeld bij de perfecte peuteropvang. Als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt, worden de meevallers op de kinderopvangbegroting geïnvesteerd in een basisvoorziening voor alle peuters van 2,5 tot 4 jaar. Kinderen zonder taalachterstand gaan twee dagdelen per week naar de peuteropvang, kinderen met een achterstand vier dagdelen. Er is geen onderscheid tussen kinderen van werkende ouders en kinderen van niet-werkende ouders.

Segregatie

Maar het kabinet ziet dit anders. Minister Asscher denkt dat gemeenten met de VVE-gelden prima in staat zijn om zelf zo’n voorziening te creëren als ze dat willen. Kinderen van werkende ouders gaan dan met kinderopvangtoeslag naar de kinderopvang. Kinderen van niet-werkende ouders kunnen gebruikmaken van gemeentelijke vergoedingen voor peuteropvang. Asscher zei tijdens het algemeen overleg dat gemeenten hiervoor voldoende middelen krijgen. Maar de VNG vindt dat segregatie met dit systeem nog altijd in de hand wordt gewerkt.

Impasse

Tijdens het algemeen overleg uitte D66-Kamerlid Van Weyenberg al zijn zorgen over Nederland in Europa. In andere landen, zoals Duitsland, België en Engeland wordt wel geïnvesteerd in een basisvoorziening voor peuters. ‘Nederland dreigt achter te raken binnen Europa’, aldus Van Weyenberg. Maar dat de VNG en het kabinet er niet uit komen met elkaar, leidt volgens de politicus vooral tot een impasse. ‘Ik ben bang dat het allemaal te lang duurt, dat ouders gaan afhaken. Het zou ook doodzonde zijn als de energie die er nu nog bij de gemeenten is, verdwijnt omdat het kabinet niet over de brug wil komen.’

Begroting

Ondertussen is opvang van peuters al maanden onderwerp van debat, zonder concrete stappen. Van Weyenberg vindt dit onnodig omdat de financiële middelen er gewoon zijn. Ook voor dit jaar blijven er honderden miljoenen over op de kinderopvangbegroting. Dit kan wat Van Weyenberg het best betreft gebruikt worden voor een basisvoorziening om zo alle kinderen een gelijke start te geven.

Veel gemeenten proberen zelf het wiel uit te vinden, zoals Eindhoven, Almere, Zoetermeer en Helmond.

Verschillen

In de ene gemeente heeft het al veel weg van wat de VNG voor ogen heeft. In Almere bijvoorbeeld hebben alle peuters toegang tot peuteropvang. Maar in de meeste gemeenten is er nog altijd een onderscheid tussen kinderen van werkende ouders en kinderen met een (taal)achterstand. Bovendien wordt een deel van de kinderen helemaal niet bereikt, omdat zij geen werkende ouders hebben, maar ook geen achterstanden. Het is afhankelijk van hun gemeente of ze toch naar de peuteropvang kunnen.

In de branche zelf wordt er ondertussen hard gewerkt om een visie te vormen op de kinderopvangbranche in de toekomst: meer samenwerking met scholen en een basisvoorziening voor peuters. Niet alleen kinderopvangondernemers, maar bestuurders uit het onderwijs en gemeenten hebben zich op initiatief van het Kinderopvangfonds verenigd in Kindcentra 2020. Hierin proberen zij een visie te ontwikkelen waar de branche mee verder kan, maar gemeenten en onderwijs ook. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.