Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lood in drinkwater kinderdagverblijven Amsterdam

In zeker veertien gemeentelijke gebouwen waar veel kinderen en zwangere vrouwen komen, is volgens de gemeente Amsterdam te veel lood in het drinkwater aangetroffen. Het gaat onder meer om vier kinderdagverblijven. Bij drie ervan zijn de leidingen inmiddels aangepast.
drinkwater
Foto: GettyImages

Dat blijkt uit een tussenrapportage van de gemeente. Op de veertien plekken werd meer dan 5 microgram lood in het drinkwater aangetroffen. Dit is volgens de GGD en Gezondheidsraad gevaarlijk voor de gezondheid bij jonge kinderen. Blootstelling aan te veel lood kan het IQ van kinderen verlagen met 4 tot 5 punten. Toch ligt de wettelijke norm op dit moment nog op 10 microgram, maar mogelijk komt er in april een aanpassing van de norm.

De gemeente Amsterdam wil de loden leidingen in alle gemeentelijke gebouwen vervangen. De hoogste prioriteit is voor panden waar veel kinderen en zwangere vrouwen komen. Die panden hebben nu allemaal een controle achter de rug.

Bij drie van de vier kinderdagverblijven met teveel lood in het drinkwater, zijn de leidingen inmiddels vervangen. Op het vierde adres is niet duidelijk waar het lood zich bevindt. Dat wordt nog onderzocht.

Particuliere eigenaren

Bij gebouwen die niet volledig in gemeentelijke handen zijn, maar waar wel veel kinderen komen, is de situatie ingewikkelder. De eigenaar moet dan in principe zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het opsporen en vervangen van de loden leidingen. Wel wil de gemeente helpen.

Teveel lood in het drinkwater is een gevolg van loden leidingen, die tot 1960 werden gebruikt. In sommige gebouwen zijn ze vervangen tijdens renovaties, maar in veel gebouwen zitten er nog loden leidingen. De Gezondheidsraad denkt dat er in Nederland nog maximaal 200.000 panden met loden leidingen zijn, voornamelijk in het westen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.