Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Logopedisten willen samenwerken in VVE

Logopedie

Logopedisten kunnen een sleutelrol spelen in het bestrijden van taalachterstanden van peuters met VVE, in plaats daarvan wordt er juist bezuinigd op preventieve logopedie. Dit zegt voorzitter van de beroepsvereniging van logopedisten (NVLF) Theo de Koning. De vereniging stuurde een 5-puntenplan naar de Tweede Kamer en naar de wethouders Onderwijs van de 37 grootste gemeenten van Nederland.

Training en coaching
Hierin pleit de vereniging ervoor om gebruik te maken van de expertise van logopedisten in de kinderopvang en op peuterspeelzalen. Bijvoorbeeld door logopedisten pm’ers te laten trainen hoe zij taalachterstand of een taalstoornis kunnen herkennen. Logopedisten kunnen in een vroeg stadium een taalstoornis herkennen bij kinderen. Op latere leeftijd een VVE-programma op deze kinderen loslaten heeft weinig effect. Samenwerking op dit vlak is dus van grote meerwaarde.

Ouders adviseren
De Koning vindt het niet rijmen dat er zo gemakkelijk bezuinigd wordt op logopedie terwijl er geld wordt gepompt in Vroeg en Voorschoolse Educatie. ‘Gemeenten gooien een laagdrempelige voorziening overboord, terwijl het ministerie van Onderwijs nu extra geld uittrekt om taalachterstanden te bestrijden. Een zorgelijke en kwalijke ontwikkeling.’ Liever ziet de vereniging dat krachten worden gebundeld, bijvoorbeeld op het gebied van ouders adviseren.

Bekijk hier het 5-puntenplan van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie >>

Bron: Gezondheidsplein
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.