Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lodewijk Asscher wordt Minister van Sociale Zaken

Lodewijk Asscher wordt Minister van Sociale Zaken

De meest interessante ministersposten voor de kinderopvang, de minister van Sociale Zaken en de minister van Onderwijs, in het kabinet Rutte II worden ingevuld door PvdA-politici. Lodewijk Asscher wordt de opvolger van Henk Kamp (Sociale Zaken) en Jet Bussemaker de opvolger van Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Dat betekent dat er sinds staatssecretaris Sharon Dijksma weer een sociaal democraat verantwoordelijk is voor de kinderopvang. In 2010 werd de kinderopvang van het onderwijsdepartement verplaatst naar het departement van Sociale Zaken.

Asscher
Vooral de overstap van Lodewijk Asscher, van wethouder in Amsterdam naar de Tweede Kamer is opvallend. Asscher heeft altijd gezegd dat hij zijn wethouderschap, dat loopt tot 2014, wilde afmaken. In Amsterdam heeft Asscher een hoop ervaring opgebouwd met onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.

Basiswoordenlijst
Asscher voerde onder andere de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters in en gaf in 2009 alle resultaten van basisscholen in de stad vrij, zodat ouders beter een afweging voor een school konden maken. Asscher wordt naast zijn mininstersschap ook in verband gebracht met een rol als vice-premier onder Mark Rutte.

Bussemaker
Jet Bussemaker was jarenlang Kamerlid voor de PvdA en is onder meer staatssecretaris van Volksgezondheid geweest. Momenteel is Bussemaker rector van de Hogeschool van Amsterdam/ Universiteit van Amsterdam. Ze begon vorig jaar maart in deze functie. Haar overstap terug naar Den Haag wordt in het Parool dan ook opmerkelijk genoemd.

Staatssecretarissen
Jetta Klijnsma is genoemd als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze gaat het departement leiden met partijgenoot Lodewijk Asscher. De Haagse VVD-wethouder Sander Dekker wordt waarschijnlijk staatssecretaris van Onderwijs.

Bron: Parool/ Volkskrant/Rijksoverheid/ Wikipedia
ANP Photo, Koen van Weel en Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.