Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Let op bij min-maxcontracten

Sommige kinderopvangorganisaties hebben werknemers in dienst met zeer flexibele contracten; de zogenoemde min-maxcontracten. Maar let op een realistische tijdsmarge in dit type contract, zegt MTH Kennisgroep Kinderopvang.
Min-maxcontracten.jpg
Pm'ers kunnen bij langdurige overschrijding van het minimum aantal uren een verhoging van het aantal uren in het contract eisen. - Foto: Klaus Rose/ PicScout

In een min-maxcontract staat hoeveel uur een werknemer minimaal en maximaal per week zal werken. Dat kan handig zijn in organisaties waar veel ouders gebruikmaken van flexibele contracten. Een pedagogisch medewerker kan dan bijvoorbeeld de ene week 15 uur worden ingezet en de andere week 30 uur.

Meer uren werken

Maar let op het verschilt tussen het minimum aantal uren in dit contract en de werkelijke situatie, adviseren advisseurs van MTH accountants & adviseurs B.V. Als een pm’er met een 15-30 uur-contract tenminste een jaar structureel ruim boven de ondergrens werkt, bijvoorbeeld 30 uur per week, dan kan hij/zij via de rechter een verhoging van het minimum aantal uren in het contract eisen.

Tijdsmarge

Houd de tijdsmarge in een dergelijk min-maxcontract daarom altijd realistisch, zeggen de experts. In de cao Kinderopvang is opgenomen dat de maximale bandbreedte per maand 60 uur mag beslaan (15 uur per week). Voor vragen over de risico’s van min-maxcontracten kunt u MTH bereiken via kinderopvang@mth.nl.

De kosten van een langdurig zieke pm’er of kantoormedewerker kunnen oplopen tot 200.000 euro, blijkt uit onderzoek van Aon Nederland. Een behoorlijk bedrijfsrisico, waar ondernemers en HR-managers vaak niet van op de hoogte zijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.