Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lelystad voldoet bijna aan taaleis 3F

SKL Kinderopvang uit Lelystad heeft al 86 procent van alle pedagogisch medewerkers die met VVE-programma's werken op taalniveau 3F bijgeschoold. Daarmee voldoet Lelystad bijna aan de 90%-eis die het ministerie van Onderwijs voor 2015 heeft gesteld. Die eis geldt alleen voor de 37 grootste gemeenten.
Lelystad voldoet bijna aan taaleis 3F
Foto: ANP

In Lelystad volgden de pm’ers van SKL Kinderopvang een jaar lang na werktijd een opleiding bij het MBO College Lelystad. Dat was voor sommige pm’ers wel even wennen: terug naar de schoolbanken en studie-opdrachten maken. De laatste taaltoets werd gehaald door 86 procent van de pm’ers die met een VVE-programma werken in de kinderopvang en op peuterspeelzalen.

Oorkonde

De wethouder van onderwijs, Elly van Wageningen, is trots op dit resultaat. Ze ondertekende persoonlijk de oorkonde die 34 pedagogisch medewerkers kregen uitgereikt. De gemeente heeft nog een paar maanden om nog meer pm’ers op taalniveau 3F bij te scholen. In 2015 moet 90 procent van alle VVE-pm’ers in de gemeente minimaal op 3F geschoold zijn. Het effect van VVE staat of valt met de kwaliteit van de pedagogisch medewerker. Vandaar dat de toenmalige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveld de taaleis voor pm’ers voor 2015 opschroefde.

Amsterdam

Eerst moeten de 37 grootste gemeenten van Nederland aan deze eis voldoen. Dat lukt al aardig. De gemeente Amsterdam kwam eerder dit jaar met de mededeling dat de taalachterstand van VVE-pm’ers al bijna was weggewerkt. Lees hier hoe dat ervoor staat in Rotterdam, Den Haag en andere gemeenten.

Na de 37 grootste gemeenten krijgen 86 middelgrote gemeenten in Nederland ook geld om het taalniveau van pedagogisch medewerkers te verbeteren. In totaal is er 4,7 miljoen euro per jaar beschikbaar die met terugwerkende kracht beschikbaar komt vanaf 2013. Het budget per gemeente is afhankelijk van de grootte van de gemeente en het aantal doelgroepkinderen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.