Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leiding De Blokkendoos had twee gezichten’

Redactie Kinderopvang
'Leiding De Blokkendoos had twee gezichten'

De leiding van kinderdagverblijf De Blokkendoos in Hoorn had twee gezichten. Tussen de presentatie aan de ouders en dat wat zich achter de deur afspeelde zat een wereld van verschil. Dit betoogde advocaat F. Westenberg dinsdag namens de gemeente Hoorn in de zaak die de leiding van het kinderdagverblijf bij de rechtbank in Alkmaar had aangespannen.

Mishandeling

De gemeente zette de twee leidinggevenden eind april uit hun functie omdat in het verblijf onder meer sprake zou zijn van emotionele mishandeling van kinderen. De leidinggevenden stapten daarop naar de voorzieningenrechter.

Onderzoek

Volgens advocaat Jasper de Boer, die optrad namens De Blokkendoos, is er sprake geweest van onvolledig onderzoek. Hij noemt het kwalijk dat de GGD alleen oud-medewerkers heeft bevraagd, dat hun verklaringen anoniem zijn gebleven en dat de gemeente heeft geweigerd het gesprek aan te gaan. ‘Zo valt niets te weerleggen.’

Angstcultuur

Volgens de GGD, die door oud-medewerkers werd getipt, konden huidige medewerkers door een heersende angstcultuur echter niet vrijuit spreken. Ouders zouden geen enkel beeld hebben van de wanpraktijken die zich in de kinderopvang afspeelden. Naar hen toe was de leiding juist steeds uitgesproken vriendelijk en professioneel.

Meldingen

Westenberg zei dinsdag dat de GGD zo’n 30 meldingen over wantoestanden in De Blokkendoos heeft gekregen, waaronder een van een huidig personeelslid, en dat het er nog dagelijks meer worden. Hij verzette zich fel tegen opschorting van het besluit dat de gemeente Hoorn nam ten aanzien van beide leidinggevenden. ‘Er gaan al te lang, te vaak, te langdurig zaken mis. Als het gaat om kinderen, is er geen ruimte voor het voordeel van de twijfel.’

Mislukking

De Boer bleef erbij dat het onderzoek van de GGD een mislukking is, ook al omdat De Blokkendoos in 2010 nog aan alle pedagogische hoofddoelen voldeed. ‘Ik zeg niet dat hier sprake is van een complot. Maar uitsluiten kan ik het niet.’ De uitspraak in deze zaak is op 25 mei.

Bron: ANP/ANP-Photo

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.