Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leeuwardens IKC laat kinderen eigen schoolgebouw ontwerpen

De ongeveer 250 leerlingen van IKC Albertine Agnesschool in Leeuwarden kunnen, na twee jaar les in een tijdelijk gebouw, hun nieuwe schoolgebouw gebruiken. Maar niet zomaar een schoolgebouw: deze is door de kinderen zélf ontworpen.

Het gebouw is in de stijl van Escher ontworpen. Geen toeval, want Escher was een Fries. De leerlingenraad en architect Alex van de Beld zijn samen naar het Fries Museum geweest, waar ze de tentoonstelling over M.C. Escher hebben bezocht. ‘Daar begon de inspiratie’, vertelt Hager. ‘Geen raam is hier hetzelfde. Ze zijn op verschillende hoogten en van verschillende grootte. Zo creëer je allemaal andere perspectieven. En natuurlijk in zwart-wit, net als bij Escher.’ Alleen een oneindige trap ontbreekt.

Andersom

Directeur Talia Hager is blij met het eindresultaat, schrijft de Leeuwarder Courant: ‘Het is prachtig geworden’, vertelt ze. ‘We hebben het ook echt met zijn allen gedaan. Normaal gesproken maakt de architect ontwerpen en kies jij daar uit, maar wij hebben het andersom gedaan. Met de leerlingen hebben we het ontworpen en vervolgens overlegd met de architect.’

Ook het jeugdjournaal besteedde aandacht aan het nieuwe schoolgebouw, dat vol met doorkijkjes zit. Alles kan open: binnen-buiten is een thema in het gebouw. ‘Het is zwartwit, maar tóch vrolijk’, vertelt een leerling aan het jeugdjournaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.