Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Langer ouderschapsverlof beter voor baby’s’

Marianne Velsink
'Langer ouderschapsverlof beter voor baby's'

Baby’s zijn de eerste maanden van hun leven beter af thuis dan in de kinderopvang. Daarom moet het ouderschapsverlof worden verlengd naar zes maanden. Dit is één van de conclusies van de organisatoren en bezoekers van het congres Babyopvang kan beter! dat 19 mei plaatsvond.

Keuzevrijheid
De aanwezigen op het congres, mensen uit de kinderopvangpraktijk, belangenverenigingen en de politiek discussieerden en spraken de hele dag over het beste opvangmodel voor baby’s. Tegelijkertijd met de discussie of de kinderopvang wel de geschikte plek is voor baby-opvang bestond bij iedereen het besef dat veel ouders geen andere keuze hebben dan kiezen voor opvang. In de toekomst vraagt de maatschappij van jonge ouders om meer te gaan werken dan ze nu doen. Hoe meer ouders deze trend volgen, des te moeilijker het voor andere ouders is om zich daaraan te onttrekken. Zij raken met hun baby in een isolement. Keuzevrijheid is dus relatief.

Meer onderzoek nodig
Het Nederlands Jeugdinstituut concludeert dat er meer onderzoek nodig is naar de beste combinaties van ouderschapsverlof en kinderopvang. In de ons omringende landen is het heel gewoon dat ouders een jaar verlof hebben en kinderen komen pas op hun eerste jaar in de opvang terecht. Maar wat is voor baby’s nou eigenlijk de beste aanvangsleeftijd om in het kinderdagverblijf te starten? Is dat zes, negen of twaalf maanden? En kunnen kinderdagverblijven en gastouders met elkaar samenwerken in de opvang van baby’s? Volgens velen is de gastouderopvang een goed alternatief voor babyopvang.

Langer ouderschapsverlof
De conclusie was dat de combinatie van ouderschapsverlof van zes maanden en aansluitend kinderopvang volgens de gestelde kwaliteitsvoorwaarden het beste is voor de baby en zijn werkende ouders. Het congres was een initiatief van KinderMAATwerk, Uitgeverij SWP en het Nederlands Jeugdinstituut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.