Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk Pedagogenplatform Kindercentra stopt

Frida Noordzij
Het Landelijk Pedagogenplatform Kindercentra (LPK) stopt op 1 mei 2019 omdat het doel van het platform is bereikt: pedagogiek heeft in de kinderopvang een vaste plaats op de agenda. Met de wettelijke verplichting van de pedagogisch coach is het pedagogisch beleid ‘erkend en verankerd’.
Fotolia

Het platform zet zich sinds 2003 in om pedagogische kwaliteit in de kinderopvang te positioneren. Met de wettelijke verplichting van een pedagogisch beleidsmedewerker/coach voor elke kinderopvangorganisatie is het belang van doelgericht pedagogisch beleid erkend en verankerd, laat het platform weten. ‘Ook is de benodigde pedagogische kennis inmiddels ontwikkeld en uitdrukkelijk omschreven.’

Pedagogisch kader

Het LPK werkte onder meer mee aan de ontwikkeling en uitzetting van het Pedagogisch kader kindercentra 0-4, dat in 2009 verscheen en nog altijd wordt gezien als een belangrijk boekwerk voor kindercentra.

Relevante informatie

De afgelopen jaren verschoof de insteek van het LPK van ontwikkelen van materialen naar het bundelen van relevante informatie voor de kinderopvang. Dat resulteerde in Bouwstenen voor een pedagogische kwaliteitskader kinderopvang (waarvan de vernieuwde versie in 2017 verscheen) en de position paper Stabiliteit versus flexibiliteit in de kinderopvang.

‘Ingrijpend veranderd’

‘Het landschap van de kinderopvang is sinds de start van het LPK ingrijpend veranderd’, meldt het platform. ‘Nieuwe werkwijzen, organisatievormen, functie- en taaktoebedeling en wet- en regelgeving hebben geleid tot nieuwe behoeften van de sector. De pedagogiek staat voorgoed op de agenda.’ Maar er is nu volgens het platform aandacht nodig voor:

  • verbinding tussen wetenschap, politiek en praktijk; samenhang aanbrengen; vanuit een heldere visie samenwerken (functie Structuur)
  • bewaren en bewaken van de rijkdom aan kennis die is verworven; inzet van effectieve
  • strategieën en materialen om de werkvloer te steunen en te versterken; (functie Archief)
  • evaluatie en verkenningen van het gevoerde of voorgenomen (politieke) beleid over
  • kwaliteit en functie van de kinderopvang (functie Planbureau).

‘Hiervoor zijn andere partijen dan het vergaderplatform LPK bedoeld en toegerust, zowel in als om de sector’, laat het platform weten.

Website

Het LPK vergadert voor het laatst op 10 april aanstaande. Tot eind 2019 blijft de website online. Er wordt nagedacht over hoe gedachtegoed en publicaties van het LPK beschikbaar blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.