Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste kans: registreer medewerkers in het Personenregister

Marianne Velsink
Het ministerie van Sociale Zaken deelt een laatste oproep aan werkgevers en werknemers in de kinderopvang om kinderopvangmedewerkers voor 1 juli in het Personenregister in te schrijven. Nu kan dit nog gratis. Vanaf zondag 1 juli kost dit 12 euro.
Fotolia

Tot nu toe hebben ruim 150.000 mensen zich ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang. Dit kon vanaf 1 maart 2018. Maar een kleine groep heeft zich nog niet geregistreerd. Dit kan leiden tot boetes. Maar er zijn meer redenen om de registratie dit weekend nog af te ronden.

VOG afgekeurd

Vanaf 1 juli moet voor inschrijving 12 euro worden betaald. Tot die tijd is het gratis. Daarnaast geldt vanaf 1 juli dat de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maximaal 2 maanden oud mag zijn. Verder moeten werkgevers en werknemers er altijd rekening mee houden dat een VOG toch wordt afgekeurd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer blijkt dat een medewerker voor 1 maart 2018 nog niet continue gescreend werd. Er moet dan een nieuwe VOG aangevraagd worden.

Administratieplicht

Wat ook verandert vanaf 1 juli is een administratieplicht. Houders zijn verplicht om persoonsgegevens en het burgerservicenummer van de personen die aan hen gekoppeld zijn in de administratie te bewaren. De toezichthouder kan deze gegevens opvragen om de inschrijving te controleren.

Aandachtspunten VOG

Tot slot wijst het ministerie werkgevers op nog een aantal belangrijke aandachtspunten. We zetten ze op een rij:

  • Bevestiging e-mailadres na inschrijving Als medewerkers bij inschrijving kiezen voor berichtgeving via e-mail, ontvangen zij daarna een verificatiemail. Zij moeten hun e-mailadres dan binnen 24 uur bevestigen. Als zij dit niet tijdig doen, ontvangen zij geen berichten uit het register. Door opnieuw in te loggen in het personenregister kunnen uw medewerkers een nieuwe verificatiemail aanvragen. –
  • Koppelen nieuwe medewerker Komt er een nieuwe medewerker? Als deze persoon al staat ingeschreven, dan hoeft u hem of haar alleen te koppelen. Anders moet deze persoon eerst een VOG aanvragen en zich inschrijven. Pas nadat u de medewerker gekoppeld heeft, mag hij of zij beginnen met werken. Vergeet niet om huisgenoten die 18 jaar worden ook in te schrijven en te koppelen.
  • Ontkoppelen indien niet meer werkzaam Als iemand niet langer voor u werkt, moet u deze persoon ontkoppelen. Dit geldt ook voor andere personen die niet langer structureel op de opvanglocatie aanwezig zijn. Pas als iemand geen koppelingen meer heeft, kan hij of zij zich uitschrijven en wordt dan niet meer continu gescreend. –
  • Verhuizing huisgenoot Als een huisgenoot gaat verhuizen en daarna niet meer op de opvanglocatie komt, is hij of zij niet meer inschrijfplichtig. U moet deze persoon dan ontkoppelen, waarna hij of zij zich eventueel kan uitschrijven. Is de huisgenoot na de verhuizing nog wel regelmatig tijdens opvanguren aanwezig, dan wordt hij of zij gezien als structureel aanwezige. Daarmee blijft deze persoon inschrijfplichtig.

Last call kinderopvangorganisaties KDV BSO – DEF

Last call kinderopvangorganisaties GOB – DEF (1)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.