Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Laat hoge inkomens meer betalen voor kinderopvang’

Mensen die veel verdienen, moeten meer betalen voor de kinderopvang. Dat is de mening van het representatieve panel van het televisieprogramma Hart van Nederland. Dit staat lijnrecht tegenover de visie van werkende ouders, die juist vinden dat de opvang gratis of in elk geval heel goedkoop moet zijn.

kinderopvangtoeslag
© Wayhome Studio / stock.adobe.com

Kinderen krijgen? Prima, maar dan moet je er zelf wel naar draagkracht aan meebetalen. Dat vindt de helft van het Hart van Nederland-panel. Aan het onderzoek van het televisieprogramma deed een diverse groep van bijna 3500 Nederlanders mee.

Het onderzoek komt voort uit een oproep van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. Deze kinderopvangorganisatie biedt zich aan als test-case en wil als proef twee dagen per week gratis kinderopvang bieden aan alle kinderen tot en met 12 jaar. Het doel is om te kijken of dit een succes is en landelijk ingevoerd kan worden.

Werkgevers meebetalen

Het panel van Hart van Nederland is echter in meerderheid van mening dat ouders zelf een financiële bijdrage moeten leveren aan de opvang. Bijna twee van de drie deelnemers aan het onderzoek vinden echter ook dat werkgevers moeten meebetalen aan de opvang, als dat personeelstekorten oplost.

Als het gaat over de kosten, dan vindt 52 procent dat mensen die veel verdienen ook best wat meer mogen betalen dan diegenen die het wat minder hebben. Ruim 60 procent is voor een speciale korting op de kinderopvang voor mensen met weinig geld.

Ouders: gratis opvang

Uit eerder onderzoek van FNV en Stichting Voor Werkende Ouders blijkt juist een groot deel van de werkende ouders voorstander te zijn van gratis kinderopvang of opvang tegen een kleine vergoeding. Ook willen ouders een verandering van de inrichting en de financiering van het kinderopvangstelsel. De meeste ouders zijn wel zeer tevreden over de kwaliteit van de opvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.